Mikrobiologické parametry sýrů ošetřených vybranými silicemi
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F13%3A00200226" target="_blank" >RIV/62156489:43210/13:00200226 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mikrobiologické parametry sýrů ošetřených vybranými silicemi
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo v modelovém pokusu zjistit vliv ošetření povrchu sýrů vybranými silicemi na mikroflóru sýrů a jejich údržnost.Výsledky pilotního pokusu naznačují, že povrchové ošetření sýrů hraje spolu s dodržením zásad hygieny při výrobě sýrů a správným skladováním významnou roli v inhibici kontaminující mikroflóry. K povrchovému ošetření lze využít také silice z některých rostlin. Další na základě prvotních výsledků modifikované experimenty budou následovat.
Název v anglickém jazyce
The microbiological parameters selected cheeses treated with essential oils
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was the model experiment to determine the effect of cheese surface treatment selected essential oils on microflora of cheeses and their shelf life. Results of the pilot experiment suggest that the surface treatment of cheese plays together with respect to the principles of hygiene in the production of cheese and the proper storage an important role in the inhibition of contaminating microflora. The surface treatment can also use essential oils of some plants. Next on the initial results of the modified experiments will follow.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210302" target="_blank" >QJ1210302: Technologické postupy a složení mléčných výrobků umožňující prodloužení údržnosti, zvýšení bezpečnosti nebo zvýšení nutričních a zdravotních benefitů prostřednictvím bioaktivních látek přirozeně se vyskytujících v potravinách</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Farmářská výroba sýrů a kysaných mléčných výrobků X.
ISBN
978-80-7375-755-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
35-37
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Mendelova univerzita v Brně
Datum konání akce
16. 5. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—