Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The effect of crossbreed on carcass and beef quality

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F13%3A00203961" target="_blank" >RIV/62156489:43210/13:00203961 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The effect of crossbreed on carcass and beef quality

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The intent of this study was to evaluate the effect of a commercial type of cattle on the parameters of quality in the beef carcass and its meat (dry matter, content of protein, content of fat, content of ash). The values in the CIELab system were also monitored. In total, 87 bulls were involved in the experiment (35 Czech Fleckvieh purebreds (C), 25 C and Galloway (Ga) crossbreds, and 27 C and Charolaise (Ch) crossbreds). Selected parameters were evaluated with regard to the breed of bulls. After the evaluation, the final parameters of beef carcasses indicate that it is better for breeders to raise the Czech Fleckvieh purebreds or crossbreed them with the Charolaise stock. The nutritional parameters of beef were not significantly different between themonitored groups of bulls. Statistically significant differences (p < 0.05) were detected in the colour of beef between all groups of bulls. The beef from the C x Ch crossbreed was the palest.

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of crossbreed on carcass and beef quality

  • Popis výsledku anglicky

    The intent of this study was to evaluate the effect of a commercial type of cattle on the parameters of quality in the beef carcass and its meat (dry matter, content of protein, content of fat, content of ash). The values in the CIELab system were also monitored. In total, 87 bulls were involved in the experiment (35 Czech Fleckvieh purebreds (C), 25 C and Galloway (Ga) crossbreds, and 27 C and Charolaise (Ch) crossbreds). Selected parameters were evaluated with regard to the breed of bulls. After the evaluation, the final parameters of beef carcasses indicate that it is better for breeders to raise the Czech Fleckvieh purebreds or crossbreed them with the Charolaise stock. The nutritional parameters of beef were not significantly different between themonitored groups of bulls. Statistically significant differences (p < 0.05) were detected in the colour of beef between all groups of bulls. The beef from the C x Ch crossbreed was the palest.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI91A055" target="_blank" >QI91A055: Stanovení asociací mezi genotypy pro gen leptin a jejich využití ke standardizaci tržní jakosti a zvyšování parametrů kvality masné produkce skotu s kombinovanou užitkovostí.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso International

  • ISSN

    1805-5281

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    3

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    57-62

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus