Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití FT NIR spektroskopie ke kontrole jakosti sýrů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F13%3A00210130" target="_blank" >RIV/62156489:43210/13:00210130 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití FT NIR spektroskopie ke kontrole jakosti sýrů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V práci jsou sledovány možnosti využití FT NIR spektroskopie při detekci falšování sýrů. V tržní síti byly zakoupeny sýry a jejich příslušné analogy obsahující rostlinný tuk. Vzorky byly proměřeny na FT NIR spektrofotometru Antaris a následně byla použita metoda diskriminační analýzy. Touto metodou byl přístroj schopen zachytit mezi sledovanými skupinami rozdíl a tudíž může být využit při záchytu falšovaných sýrů.

  • Název v anglickém jazyce

    The cheese quality control by using of NIR spectroscopy

  • Popis výsledku anglicky

    In this work are described possibilities of NIR spectroscopy to detection of counterfeit cheeses. The samples containing vegetable fat, that are obtainable in market net, ware measured and were compare with accidentally select type cheeses, likewise frommarket nets. By the help of discriminant analysis was tracked usage near infrared spectroscopy to certificate difference between analogue and cheese.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Hygiena Alimentorum XXXIV

  • ISBN

    978-80-8077-334-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    189-191

  • Název nakladatele

    Štátna veterinárna potravinová správa Slovenskej republiky, Univerzita veterinárského lekárstva a farmácie v Košiciach

  • Místo vydání

    Bratislava, Slovensko

  • Místo konání akce

    Štrbské Pleso, Slovensko

  • Datum konání akce

    1. 1. 2013

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku