Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vybrané jakostní parametry medu na českém trhu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00217430" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00217430 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vybrané jakostní parametry medu na českém trhu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V posledních desetiletích dochází k častějšímu falšování potravin, a proto je snaha využívat moderních analytických metod, které prokáží porušení nebo falšování potravin. Med je komoditou živočišného původu, u kterého bývají často zjištěny prohřešky proti legislativě, zejména označování, ale i s jeho falšováním. Vzorky medu pro analytický pokus byly získány z tržní sítě, tyto medy byly označeny jako české, ze zemí ES i mimo ES a dále vzorky byly pořízeny přímo od profesionálních včelařů v ČR. Z celkového počtu 74 vzorků medu bylo 34 vzorků nakoupeno v tržní síti, 26 vzorků bylo získáno přímo od producentů medu, 14 vzorků bylo k dispozici ze sbírky. Metody, které lze využít k určení zařazení medu, bývají založeny na pylové analýze, stanovení elektrickévodivosti. V našem pokusu byla využita Fourierova transformace blízkého infračerveného spektra. FT-NIR spektroskopie je jednou z metod použitelných ke stanovení původu medu, případně může poukázat na podezření z jeho falšování. K popisu b

  • Název v anglickém jazyce

    Selected Quality Parameters of Honey on the Czech Market

  • Popis výsledku anglicky

    The objective of the present research is to study the potential of using Fourier transform near-infrared spectroscopy (FT-NIR) and used this method for quantitative and qualitative analysis of honey. The application of this spectroscopy method to honey detection refers to several aspects such as quality control analysis determination of botanical origin determination of geographical origin and detection of adulteration. CIE (Commmission Internationale de l'Eclairage) L*a*b* color coordinates for 74 samples honeys from Czech market from different geographic locations in world were spectrophotometrically assessed and statistically evaluated. Preliminary separation of honeys was obtained by means of L*a*b* color coordination correlation for total color difference deltaE*ab. The importance of honey has been recently upgraded because of its nutrient and therapeutic effect. The adulteration of honey increased exponentially in terms of both geographic and/or botanical origin. Therefore, the n

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků XL. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2014

  • ISBN

    978-80-7375-944-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    230-231

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Mendelova univerzita v Brně

  • Datum konání akce

    5. 3. 2014

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku