Metody stanovení kvalitativních parametrů vybraných druhů medu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F20%3A43878854" target="_blank" >RIV/62157124:16270/20:43878854 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://ves.uniag.sk/files/pdf/iizeai3sli38mpdqt6izg8zbx4o2ye.pdf" target="_blank" >https://ves.uniag.sk/files/pdf/iizeai3sli38mpdqt6izg8zbx4o2ye.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Metody stanovení kvalitativních parametrů vybraných druhů medu
Popis výsledku v původním jazyce
Med představuje komplexní matrici tvořenou převážně ze sacharidů. S dalších obsahových látek jsou významné proteiny, které jsou původem ze sekrečních žláz včel, nebo z pylů rostlin. Senzorické vlastnosti medu jsou určeny zejména obsahem těkavých látek medu. Analýza těchto obsahových látek medu představuje jednu s možností průkazu pravosti medu. Článek přestavuje kvalitativní metody využívané pro odhalování falšování medu a naznačuje trendy, kterých bude v budoucnu využíváno pro odhalování falšování medu.
Název v anglickém jazyce
Qualitative parameter methods for honey evaluation
Popis výsledku anglicky
Honey is a complex matrix consisting mainly of carbohydrates. With other ingredients are important proteins that originate from the secretory glands of bees, or from the plants pollen of plants. The sensory properties of honey are determined mainly by the content of honey volatiles. The analysis of these honey constituents represents one of the possibilities of proving the authenticity of honey. The paper presents qualitative methods used for detecting honey adulteration and indicates trends that will be used in the future for detecting honey adulteration.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40101 - Agriculture
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1920344" target="_blank" >QK1920344: Ověření autenticity medu pomocí analýzy pylových zrn.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Bezpečnosť a kontrola potravín (Zborník prác z medzinárodnej vedeckej konferencie)
ISBN
978-80-552-2168-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
122-125
Název nakladatele
Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
Piešťany
Datum konání akce
26. 3. 2020
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—