Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sladovnicky a dieteticky významné neškrobové polysacharidy zrna ječmene

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00228511" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00228511 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.kvasnyprumysl.cz/download.php?clanek=1776" target="_blank" >http://www.kvasnyprumysl.cz/download.php?clanek=1776</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Sladovnicky a dieteticky významné neškrobové polysacharidy zrna ječmene

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Neškrobové polysacharidy (NSP) tvořící hlavní část buněčných stěn zrna ječmene (arabinoxylany a beta-glukany) představují limitující faktor pro využití produkce ječmene. Arabinoxylany jsou tvořeny (1-4) beta D xylanopyrosylovými jednotkami substituovanými alfa L arabinofuranózou. Arabinoxylany jsou esterifikovány kyselinou ferulovou. Beta-glukany jsou tvořeny beta (1-3),(1-4)-D-glukany, přičemž glukosidická vazba beta (1-4) se vyskytuje přibližně ze 70 %, vazba beta (1-3) pak ze zbývajících 30 %. Koncentrace NSP v obilce ječmene je ovlivněna zejména genotypem, pěstebním prostředím a intenzitou ošetření porostů. V procesu vaření piva mohou NSP způsobovat technologické i ekonomické problémy. Jejich obsah je však možno v průběhu výroby piva snížit přídavkem příslušných hydrolytických enzymů. NSP tvoří však také hodnotnou složku potravní vlákniny, jež pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu a hladinu glukózy v krvi, inzulinovou odezvu po jídle, tělesnou hmotnost, krevní tlak, riziko srdeč

  • Název v anglickém jazyce

    Barley Grain Non-starch Polysaccharides with Malting and Nutritional Significance

  • Popis výsledku anglicky

    Non-starch polysaccharides (NSPs), (arabinoxylans and beta-glucans), a main component of cell walls of barley grain, are a limiting factor for the utilization of barley production. Arabinoxylans are formed by (1-4) beta-D-xylanopyrosyl units substitutedwith alpha-L-arabinofuranose. Arabinoxylans are esterified by ferulic acid. Beta-glucans are formed by beta(1-3),(1-4)-D-glucans, beta(1-4) linkages account for ca 70 %, beta(1-3) for the remaining 30 %. NSP concentration in a barley caryopsis is mainlyaffected by a genotype, growing environment and intensity of vegetation treatment. NSPs can be a cause of technological and economic problems encountered during brewing. However, their content can be reduced by the addition of relevant hydrolytic enzymes. On the other hand, the NSPs form a valuable component of dietary fiber that helps lower LDL cholesterol and glucose level in blood, insulin response to meal, body weight, blood pressure, risk of heart disease and colon cancer, simultane

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI111B044" target="_blank" >QI111B044: Komplexní strategie pro minimalizaci negativního dopadu infekce toxikogenními houbami r. Fusarium v obilovinách a odvozených produktech.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Kvasný průmysl

  • ISSN

    0023-5830

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    60

  • Číslo periodika v rámci svazku

    10

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    258-265

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus