Sladovnicky a dieteticky významné neškrobové polysacharidy zrna ječmene
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00228511" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00228511 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.kvasnyprumysl.cz/download.php?clanek=1776" target="_blank" >http://www.kvasnyprumysl.cz/download.php?clanek=1776</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Sladovnicky a dieteticky významné neškrobové polysacharidy zrna ječmene
Popis výsledku v původním jazyce
Neškrobové polysacharidy (NSP) tvořící hlavní část buněčných stěn zrna ječmene (arabinoxylany a beta-glukany) představují limitující faktor pro využití produkce ječmene. Arabinoxylany jsou tvořeny (1-4) beta D xylanopyrosylovými jednotkami substituovanými alfa L arabinofuranózou. Arabinoxylany jsou esterifikovány kyselinou ferulovou. Beta-glukany jsou tvořeny beta (1-3),(1-4)-D-glukany, přičemž glukosidická vazba beta (1-4) se vyskytuje přibližně ze 70 %, vazba beta (1-3) pak ze zbývajících 30 %. Koncentrace NSP v obilce ječmene je ovlivněna zejména genotypem, pěstebním prostředím a intenzitou ošetření porostů. V procesu vaření piva mohou NSP způsobovat technologické i ekonomické problémy. Jejich obsah je však možno v průběhu výroby piva snížit přídavkem příslušných hydrolytických enzymů. NSP tvoří však také hodnotnou složku potravní vlákniny, jež pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu a hladinu glukózy v krvi, inzulinovou odezvu po jídle, tělesnou hmotnost, krevní tlak, riziko srdeč
Název v anglickém jazyce
Barley Grain Non-starch Polysaccharides with Malting and Nutritional Significance
Popis výsledku anglicky
Non-starch polysaccharides (NSPs), (arabinoxylans and beta-glucans), a main component of cell walls of barley grain, are a limiting factor for the utilization of barley production. Arabinoxylans are formed by (1-4) beta-D-xylanopyrosyl units substitutedwith alpha-L-arabinofuranose. Arabinoxylans are esterified by ferulic acid. Beta-glucans are formed by beta(1-3),(1-4)-D-glucans, beta(1-4) linkages account for ca 70 %, beta(1-3) for the remaining 30 %. NSP concentration in a barley caryopsis is mainlyaffected by a genotype, growing environment and intensity of vegetation treatment. NSPs can be a cause of technological and economic problems encountered during brewing. However, their content can be reduced by the addition of relevant hydrolytic enzymes. On the other hand, the NSPs form a valuable component of dietary fiber that helps lower LDL cholesterol and glucose level in blood, insulin response to meal, body weight, blood pressure, risk of heart disease and colon cancer, simultane
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI111B044" target="_blank" >QI111B044: Komplexní strategie pro minimalizaci negativního dopadu infekce toxikogenními houbami r. Fusarium v obilovinách a odvozených produktech.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Kvasný průmysl
ISSN
0023-5830
e-ISSN
—
Svazek periodika
60
Číslo periodika v rámci svazku
10
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
258-265
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—