Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Detection of di-n-butyl phthalate and di-2-ethylhexyl phthalate in packages of meat products

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00229263" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00229263 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Detection of di-n-butyl phthalate and di-2-ethylhexyl phthalate in packages of meat products

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The study is focused on determining di-n-butyl phthalate (DBP) and di-2-ethylhexyl phthalate (DEHP) in materials used for packaging meat products. 80 packages were analysed with a sample of about 10 cm2 taken from each of them and then subjected to double analysis (i.e. a total of 160 analyses). The determination of phthalates was conducted using high-performance liquid chromatography (HPLC) with the Zorbax Eclipse C8 column and UV detection at a wavelength of 224 nm. The concentrations ranged from 0.19to 39.52 ug . dm-2 for DBP and from 0.01 to 103.33 ug . dm-2 for DEHP. The objective of this study was to determine whether the content of the monitored phthalates in packages of meat products was in compliance with the limit provided in the Regulationof the Commission (EU) No. 10/2011 on materials and articles of plastics intended for food contact and whether or not it was posing any serious health risk for consumers.

  • Název v anglickém jazyce

    Detection of di-n-butyl phthalate and di-2-ethylhexyl phthalate in packages of meat products

  • Popis výsledku anglicky

    The study is focused on determining di-n-butyl phthalate (DBP) and di-2-ethylhexyl phthalate (DEHP) in materials used for packaging meat products. 80 packages were analysed with a sample of about 10 cm2 taken from each of them and then subjected to double analysis (i.e. a total of 160 analyses). The determination of phthalates was conducted using high-performance liquid chromatography (HPLC) with the Zorbax Eclipse C8 column and UV detection at a wavelength of 224 nm. The concentrations ranged from 0.19to 39.52 ug . dm-2 for DBP and from 0.01 to 103.33 ug . dm-2 for DEHP. The objective of this study was to determine whether the content of the monitored phthalates in packages of meat products was in compliance with the limit provided in the Regulationof the Commission (EU) No. 10/2011 on materials and articles of plastics intended for food contact and whether or not it was posing any serious health risk for consumers.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QG60066" target="_blank" >QG60066: Prevence průniku toxických esterů kyseliny ftalové do krmiv, produktů a potravin.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    MendelNet 2014 - Proceedings of International PhD Students Conference

  • ISBN

    978-80-7509-174-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    398-402

  • Název nakladatele

    Mendel University in Brno

  • Místo vydání

    Brno, Czech Republic

  • Místo konání akce

    Brno, Czech Republic

  • Datum konání akce

    19. 11. 2014

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku