Detection of di-n-butyl phthalate and di-2-ethylhexyl phthalate in packages of meat products
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F14%3A00229263" target="_blank" >RIV/62156489:43210/14:00229263 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Detection of di-n-butyl phthalate and di-2-ethylhexyl phthalate in packages of meat products
Popis výsledku v původním jazyce
The study is focused on determining di-n-butyl phthalate (DBP) and di-2-ethylhexyl phthalate (DEHP) in materials used for packaging meat products. 80 packages were analysed with a sample of about 10 cm2 taken from each of them and then subjected to double analysis (i.e. a total of 160 analyses). The determination of phthalates was conducted using high-performance liquid chromatography (HPLC) with the Zorbax Eclipse C8 column and UV detection at a wavelength of 224 nm. The concentrations ranged from 0.19to 39.52 ug . dm-2 for DBP and from 0.01 to 103.33 ug . dm-2 for DEHP. The objective of this study was to determine whether the content of the monitored phthalates in packages of meat products was in compliance with the limit provided in the Regulationof the Commission (EU) No. 10/2011 on materials and articles of plastics intended for food contact and whether or not it was posing any serious health risk for consumers.
Název v anglickém jazyce
Detection of di-n-butyl phthalate and di-2-ethylhexyl phthalate in packages of meat products
Popis výsledku anglicky
The study is focused on determining di-n-butyl phthalate (DBP) and di-2-ethylhexyl phthalate (DEHP) in materials used for packaging meat products. 80 packages were analysed with a sample of about 10 cm2 taken from each of them and then subjected to double analysis (i.e. a total of 160 analyses). The determination of phthalates was conducted using high-performance liquid chromatography (HPLC) with the Zorbax Eclipse C8 column and UV detection at a wavelength of 224 nm. The concentrations ranged from 0.19to 39.52 ug . dm-2 for DBP and from 0.01 to 103.33 ug . dm-2 for DEHP. The objective of this study was to determine whether the content of the monitored phthalates in packages of meat products was in compliance with the limit provided in the Regulationof the Commission (EU) No. 10/2011 on materials and articles of plastics intended for food contact and whether or not it was posing any serious health risk for consumers.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QG60066" target="_blank" >QG60066: Prevence průniku toxických esterů kyseliny ftalové do krmiv, produktů a potravin.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
MendelNet 2014 - Proceedings of International PhD Students Conference
ISBN
978-80-7509-174-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
398-402
Název nakladatele
Mendel University in Brno
Místo vydání
Brno, Czech Republic
Místo konání akce
Brno, Czech Republic
Datum konání akce
19. 11. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—