Vliv tepelného opracování na migraci di-n-butyl ftalátu a di-2-ethylhexyl ftalátu z obalů do masných výrobků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F15%3A43907930" target="_blank" >RIV/62156489:43210/15:43907930 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv tepelného opracování na migraci di-n-butyl ftalátu a di-2-ethylhexyl ftalátu z obalů do masných výrobků
Popis výsledku v původním jazyce
Práce je zaměřena na stanovení obsahu di-n-butyl ftalátu (DBP) a di-2-ethylhexyl ftalátu (DEHP) v obalech používaných na balení masných výrobků a sledování úrovně migrace PAE do masných výrobků po tepelném opracování. Bylo analyzováno 5 vzorků obalů, kdyz každého obalu byl odebrán vzorek o velikosti 1 dm2 a následně analyzován duplicitně (10 analýz). Koncentrace DBP se pohybovala v rozmezí od 4,35 do 23,95 ug.dm-2 a koncentrace DEHP v rozmezí od 0,3 do 103,33 ug.dm-2. Analyzované obaly byly dále použity na sledování migrace ftalátů do výrobku vlivem tepelného opracování. Byl vyroben masný výrobek typu Gothajský salám, u kterého došlo k analýze díla a následně k detekci ftalátů v masném výrobku po tepelném opracovní, teplotou 70oC po dobu 10 minut v jádře výrobku. Stanovení ftalátů probíhalo pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC) s kolonou Zorbax Eclipse C8 a UV detekcí při vlnové délce 224 nm. Cílem této studie bylo zjistit, zda obsah sledovaných ftalátů v obalech na mas
Název v anglickém jazyce
Influence of thermal processing on migration di-n-butyl phthalate and di-2-ethylhexyl phthalate from packaging films to meat products
Popis výsledku anglicky
The report is focused on determining the level of di-n-butyl phthalate (DBP) and di-2-ethylhexyl phthalate (DEHP) in materials used for packaging meat products and monitoring the extent of PAE migration into meat products after thermal treatment. 5 samples of packages were analysed with a sample of about 1 dm2 taken from each package and subjected to double analysis (a total of 10 analyses done). The DBP concentration ranged from 4,35 to 23,95 ug.dm-2 and that of DEHP was between 0,3 and 103,33 ug.dm-2.Analysed packages were subsequently used for monitoring the phthalate migration into the product due to thermal treatment. A meat product was manufactured - the "Gothaer salami" type - and analysis was made of the batter with subsequent detection of phthalates in the product following thermal treatment, this being carried out by maintaining temperature of 70 oC in the product core for 10 minutes. The objective of this study was to find out whether the content of the monitored phthalates
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
26
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
50-53
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—