Vliv délky sádkování na spektrum mastných kyselin v tuku kapra obecného (Cyprinus carpio l.)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F15%3A43907914" target="_blank" >RIV/62156489:43210/15:43907914 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.czechfoodchem.cz/2015/Sbornik_2015.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/2015/Sbornik_2015.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv délky sádkování na spektrum mastných kyselin v tuku kapra obecného (Cyprinus carpio l.)
Popis výsledku v původním jazyce
Z nutričního hlediska mají mastné kyseliny velký význam. Denní doporučená dávka tuků činí 30 - 35 % celkového příjmu energie. Tuky jsou zdrojem vitaminů rozpustných v tucích, ve formě tukových zásob chrání vnitřní orgány. V neposlední řadě jsou významným zdrojem energie [1]. Nasycené mastné kyseliny převažují zejména v tucích živočišného původu, rybí tuk je výjimkou. Vysoký příjem těchto kyselin vede obecně k zvýšené hladině cholesterolu v krvi a tím k vyššímu riziku kardiovaskulárních nemocí. Jejich spotřeba je v České republice téměř dvakrát vyšší, než jsou doporučované hodnoty. Nenasycené mastné kyseliny naopak odbourávají cholesterol. Pozitivní vliv byl doložen především řaděn-3, která snižuje hladinu LDL cholesterolu v krvi, kterým jsou zásobeny všechny tělesné buňky a pokud ho je přebytek, hromadí se na cévních stěnách a ucpává je [2, 3, 4]. Sádkování je závěrečné období chovu ryb, při kterém jsou ryby drženy bez potravy v čisté vodě. Rybí maso je zbaveno nepříjemné vůně a chuti, částečně se odbourávají tukové zásoby. Nejprve je spotřebován tuk s nasycenými mastnými kyselinami, spektrum mastných kyselin se tedy neustále zlepšuje. Příliš dlouhé sádkování kapra obecného však není vhodné z důvodu úbytku hmotnosti a tuku [5, 6]
Název v anglickém jazyce
Effect of Relaying on The Spectrum of Fatty Acid in The Carp Oil
Popis výsledku anglicky
Gas chromatography with flame ionization detector was used for the determination of effect of the carp relaying on the spectrum of fatty acid. The quality of fish oil is inverse to the weight of fish and fat content. Percentage of saturated fatty acid is higher according to total fat of fish. Thinner fish contain higher amount of omega-3 fatty acid independetly to relaying.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210013" target="_blank" >QJ1210013: Technologie chovu sladkovodních ryb s využitím recirkulačních systémů dánského typu se zaměřením na metody efektivního řízení prostředí a veterinární péče.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XLV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
978-80-86909-11-0
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
180-183
Název nakladatele
Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr u Bystřice nad Pernštejnem
Datum konání akce
25. 5. 2015
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—