Mastitidy a zvýšený počet somatických buněk v mléce dojnic
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F15%3A43908074" target="_blank" >RIV/62156489:43210/15:43908074 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mastitidy a zvýšený počet somatických buněk v mléce dojnic
Popis výsledku v původním jazyce
V rámci teoretického úvodu článku je představeno základní rozdělení typů mastitid a klasifikace bakteriálních původců s možnostmi jejich diagnostiky. Z těchto informací vychází také principy preventivních programů zaměřených na snižování výskytu mastitid a snižování počtu somatických buněk v mléce. V části popisující vlastní výsledky je vyhodnocen vztah počtu somatických buněk a koncentrace laktózy v mléce k dalším parametrům chemického složení mléka. Z výsledků je mj. zřetelný vztah mezi ketózou dojnic a zvyšováním počtu somatických buněk v mléce. Dále jsou diskutovány možnosti interpretace zdravotního stavu mléčné žlázy ve stádě dojnic podle váženého průměru počtu somatických buněk a zejména podle tzv. lineárního skóre. Článek také představuje pozitivní efekt zavedení mezidezinfekce a dalších opatření na dojírně na snížení počtu somatických buněk a celkového zlepšení dalších parametrů, na základě kterých se zdravotní stav mléčné žlázy na farmách dojnic hodnotí.
Název v anglickém jazyce
Mastitis and increased somatic cell count in the milk of dairy cows
Popis výsledku anglicky
The article presents the basic division of mastitis type and classification of bacterial pathogens with the possibilities of their diagnosis. This information is also based on the principles of prevention programs aimed at reducing the incidence of mastitis and somatic cells count (SCC) in the milk. In the part describing own results are evaluated the relationship of SCC and the concentration of lactose in the milk of other parameters of the chemical composition of milk. From this results it is clear, inter alia, the relationship between the ketosis of dairy cows and increasing number of SCC in milk. There are also discussed possibilities of interpretation of mammary gland soundness in dairy herds by the weighted average number of SCC and especially by so-called linear score. This study also presents positive effect on the introduction of inter-disinfection and other measurements on the milking parlour to reduce SCC and overall improvement in other parameters, on which is assessed the udder health of dairy cows on farms.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Svazek periodika
65
Číslo periodika v rámci svazku
8
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
609-615
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—