Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Technologie výroby syrovátkového sirupu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43910465" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43910465 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Technologie výroby syrovátkového sirupu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Syrovátka je vedlejším produktem při výrobě sýra. Se vzrůstajícím počtem regionálních prvovýrobců (farmářů) a jejich zvyšující se produkcí je stále aktuálnější otázka, jakým způsobem a zda vůbec budou tento produkt využívat. Syrovátku je možné sušit, zkrmovat nebo zpracovávat do podoby nápojů syrovátkových nápojů, nebo také syrovátkových sýrů, např. Ricotta. Ve Skandinávii jsou známy hnědé syrovátkové sýry (např. Geitost nebo Mysost), které mají karamelovou konzistenci. Přesto se stále hledají nové způsoby jak syrovátku efektivně využít a dále technologicky zpracovat, jelikož její množství se zvyšující se výrobou sýrů stále roste. Aktuální příležitostí je obohacení škály regionálních nebo originálních výrobků, kde bude syrovátka tvořit značnou část výrobku, aby byla zachována její nutriční hodnota, v podmínkách jak použitelných pro zpracovatelské firmy, tak i pro prvovýrobce/producenty. Takový výrobek musí obsahovat významnou část syrovátky. Dříve byla syrovátka považována na bezcenný odpad mlékárenské výroby a jediné její využití bylo krmivářství (ŠUSTOVÁ & SÝKORA, 2013). Nyní její význam zásadně vzrostl, což souvisí s poznatky o výživové hodnotě, s rozvojem separačních technologií, s nutností využívání velkých objemů vedlejšího produktu při zvyšujícím se objemu výroby sýrů. V úvahu přichází snaha o ochranu životního prostředí pomocí snížení zatížení odpadních vod a maximalizaci ekonomiky výroby díky snížení nákladů na přepravu (SUKOVÁ, 2006). Mimo jiné syrovátka obsahuje speciální funkční složky, které představují možnost vývoje nových potravinářských a farmaceutických výrobků (JELEN, 2011). Tato práce se zabývá zpracováním syrovátky na syrovátkový sirup ochucený bylinkami.

  • Název v anglickém jazyce

    Technology of whey syrup

  • Popis výsledku anglicky

    Sweet whey and medical plants are the essence of this technical solution. First it is necessary to prepare a whey extract from fresh medicinal plants, subsequently adding a sugar, citric acid and lemon juice and a small amount of alcohol. The whey syrup is the result of this utility model. This whey syrup is diluted with water or soda in a ratio of 1: 5 to 1: 8, it gives refreshing soft drink.

Klasifikace

  • Druh

    Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1210302" target="_blank" >QJ1210302: Technologické postupy a složení mléčných výrobků umožňující prodloužení údržnosti, zvýšení bezpečnosti nebo zvýšení nutričních a zdravotních benefitů prostřednictvím bioaktivních látek přirozeně se vyskytujících v potravinách</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    12/2016

  • Číselná identifikace

    -

  • Technické parametry

    Smlouva byla uzavřena 1.12.2016 se společností Dvorský statek se sídlem Olešenka 10, 582 22 Přibyslav, IČ 11600756, zastoupená Ing. Janem Dvorským. Odpovědnou osobou pro jednání za Mendelovu univerzitu je MVDr. Ing. Václav Trojan, Ph.D., ředitel Centra transferu technologií, Mendelova univerzita v Brně, tel. 545 133 389.

  • Ekonomické parametry

    Velikost produkce je předpokládána v roce 2017 cca 50 l, které budou prodány za cenu cca 60 Kč za litr. V letech 2018 - 2019 lze očekávat možné navýšení produkce, které je ale především odvislé od zájmu spotřebitelů o tento specifický produkt z kozího mléka. Výroba syrovátkového sirupu obohacuje trh o nový typ výrobku, současně rozšiřuje možnosti zpracování syrovátky, jako vedlejšího produktu při výrobě kozích sýrů. Podstatné je právě zhodnocení syrovátky touto technologií, která umožní zpracovateli využít syrovátku jak druhotnou surovinu a přinese i další finanční prostředky, i když nevelké.

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    62156489

  • Název vlastníka

    Mendelova univerzita v Brně

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence

  • Požadavek na licenční poplatek

    Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem