Technologie výroby syrovátkového sirupu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F16%3A43910465" target="_blank" >RIV/62156489:43210/16:43910465 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Technologie výroby syrovátkového sirupu
Popis výsledku v původním jazyce
Syrovátka je vedlejším produktem při výrobě sýra. Se vzrůstajícím počtem regionálních prvovýrobců (farmářů) a jejich zvyšující se produkcí je stále aktuálnější otázka, jakým způsobem a zda vůbec budou tento produkt využívat. Syrovátku je možné sušit, zkrmovat nebo zpracovávat do podoby nápojů syrovátkových nápojů, nebo také syrovátkových sýrů, např. Ricotta. Ve Skandinávii jsou známy hnědé syrovátkové sýry (např. Geitost nebo Mysost), které mají karamelovou konzistenci. Přesto se stále hledají nové způsoby jak syrovátku efektivně využít a dále technologicky zpracovat, jelikož její množství se zvyšující se výrobou sýrů stále roste. Aktuální příležitostí je obohacení škály regionálních nebo originálních výrobků, kde bude syrovátka tvořit značnou část výrobku, aby byla zachována její nutriční hodnota, v podmínkách jak použitelných pro zpracovatelské firmy, tak i pro prvovýrobce/producenty. Takový výrobek musí obsahovat významnou část syrovátky. Dříve byla syrovátka považována na bezcenný odpad mlékárenské výroby a jediné její využití bylo krmivářství (ŠUSTOVÁ & SÝKORA, 2013). Nyní její význam zásadně vzrostl, což souvisí s poznatky o výživové hodnotě, s rozvojem separačních technologií, s nutností využívání velkých objemů vedlejšího produktu při zvyšujícím se objemu výroby sýrů. V úvahu přichází snaha o ochranu životního prostředí pomocí snížení zatížení odpadních vod a maximalizaci ekonomiky výroby díky snížení nákladů na přepravu (SUKOVÁ, 2006). Mimo jiné syrovátka obsahuje speciální funkční složky, které představují možnost vývoje nových potravinářských a farmaceutických výrobků (JELEN, 2011). Tato práce se zabývá zpracováním syrovátky na syrovátkový sirup ochucený bylinkami.
Název v anglickém jazyce
Technology of whey syrup
Popis výsledku anglicky
Sweet whey and medical plants are the essence of this technical solution. First it is necessary to prepare a whey extract from fresh medicinal plants, subsequently adding a sugar, citric acid and lemon juice and a small amount of alcohol. The whey syrup is the result of this utility model. This whey syrup is diluted with water or soda in a ratio of 1: 5 to 1: 8, it gives refreshing soft drink.
Klasifikace
Druh
Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210302" target="_blank" >QJ1210302: Technologické postupy a složení mléčných výrobků umožňující prodloužení údržnosti, zvýšení bezpečnosti nebo zvýšení nutričních a zdravotních benefitů prostřednictvím bioaktivních látek přirozeně se vyskytujících v potravinách</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
12/2016
Číselná identifikace
-
Technické parametry
Smlouva byla uzavřena 1.12.2016 se společností Dvorský statek se sídlem Olešenka 10, 582 22 Přibyslav, IČ 11600756, zastoupená Ing. Janem Dvorským. Odpovědnou osobou pro jednání za Mendelovu univerzitu je MVDr. Ing. Václav Trojan, Ph.D., ředitel Centra transferu technologií, Mendelova univerzita v Brně, tel. 545 133 389.
Ekonomické parametry
Velikost produkce je předpokládána v roce 2017 cca 50 l, které budou prodány za cenu cca 60 Kč za litr. V letech 2018 - 2019 lze očekávat možné navýšení produkce, které je ale především odvislé od zájmu spotřebitelů o tento specifický produkt z kozího mléka. Výroba syrovátkového sirupu obohacuje trh o nový typ výrobku, současně rozšiřuje možnosti zpracování syrovátky, jako vedlejšího produktu při výrobě kozích sýrů. Podstatné je právě zhodnocení syrovátky touto technologií, která umožní zpracovateli využít syrovátku jak druhotnou surovinu a přinese i další finanční prostředky, i když nevelké.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
62156489
Název vlastníka
Mendelova univerzita v Brně
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—