Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Changes of fatty acids content in rat liver after different diet

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F18%3A43914665" target="_blank" >RIV/62156489:43210/18:43914665 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2018/mnet_2018_full.pdf" target="_blank" >https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2018/mnet_2018_full.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Changes of fatty acids content in rat liver after different diet

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this research was to observe changes of fatty acids content in liver tissues of model animals after different diet. Within the experiment the male rats of the laboratory strain Wistar Albino were used and divided into five groups. Model animals were fed daily ad libidum with basic feed mixture (control group) and feed mixture enriched of 8% of selected oils for 10 weeks. Schizochytrium alga oil - DHA oil and fish oil (test groups), safflower oil and palm oil (negative control groups) were used. At the end of the experiment the liver tissue of rats was removed and analyzed. Fatty acids content was determined with usage of gas chromatography based on the combination of lipid extraction and derivatization. It was concluded that fatty acids content in liver tissue of rats is influenced by addition of tested oils in the diet. Dietary changes, particularly replacement of some dietary components, could reduce the risk of inflammatory diseases.

  • Název v anglickém jazyce

    Changes of fatty acids content in rat liver after different diet

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this research was to observe changes of fatty acids content in liver tissues of model animals after different diet. Within the experiment the male rats of the laboratory strain Wistar Albino were used and divided into five groups. Model animals were fed daily ad libidum with basic feed mixture (control group) and feed mixture enriched of 8% of selected oils for 10 weeks. Schizochytrium alga oil - DHA oil and fish oil (test groups), safflower oil and palm oil (negative control groups) were used. At the end of the experiment the liver tissue of rats was removed and analyzed. Fatty acids content was determined with usage of gas chromatography based on the combination of lipid extraction and derivatization. It was concluded that fatty acids content in liver tissue of rats is influenced by addition of tested oils in the diet. Dietary changes, particularly replacement of some dietary components, could reduce the risk of inflammatory diseases.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/ED4.1.00%2F04.0135" target="_blank" >ED4.1.00/04.0135: Výukové a výzkumné kapacity pro biotechnologické obory a rozšíření infrastruktury</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    MendelNet 2018: Proceedings of International PhD Students Conference

  • ISBN

    978-80-7509-597-8

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    314-318

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    7. 11. 2018

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku

    000462205300058