Běžné pečivo s přídavkem sladového květu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F20%3A43918162" target="_blank" >RIV/62156489:43210/20:43918162 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://isdv.upv.cz/doc/FullFiles/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0034/uv034253.pdf" target="_blank" >https://isdv.upv.cz/doc/FullFiles/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0034/uv034253.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Běžné pečivo s přídavkem sladového květu
Popis výsledku v původním jazyce
Předkládaný vynález se týká běžného pečiva (rohlík, veka, raženka a jiné) vyrobeného z pšeničné mouky s přídavkem sladového květu s významným obsahem bílkovin (až 29,3 %), minerálních látek (až 6,3 %), vlákniny (13,4 %) vitaminů a enzymů. Ke 100 hmotnostním dílům pšeničné mouky byl přidán sladový květ na úrovni 5-ti hmotnostních dílů. Začlenění sladového květu do pekařských výrobků, konkrétně běžného pečiva, bylo zkoumáno z hlediska nutričních a senzorických vlastností. Využití sladového květu jako hlavního přísunu potravinářské přísady zvyšuje nutriční i tržní hodnotu tohoto vedlejšího produktu, čímž roste jeho hospodářský potenciál.
Název v anglickém jazyce
Ordinary pastry with the addition of malt blossom
Popis výsledku anglicky
The present invention relates to conventional cereal products (roll, French loaf, bun called "raženka", etc.) made from wheat flour with the addition of a malted bloomer with a significant protein content (up to 29.3 %), minerals (up to 6.3 %), fiber (up to 13.4 %), vitamins and enzymes. A malted bloomer at the level of 5 parts by weight was added to 100 parts by weight of wheat flour. The incorporation of a malted bloomer into cereal products, specifically conventional cereal products, was studied in terms of nutritional and sensory properties. The use of malted bloomer as the main supply of food additive can increase the nutritional and market value of this by-product with growing higher economic potential.
Klasifikace
Druh
F<sub>uzit</sub> - Užitný vzor
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TE02000177" target="_blank" >TE02000177: Centrum pro inovativní využití a posílení konkurenceschopnosti českých pivovarských surovin a výrobků</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Číslo patentu nebo vzoru
34253
Vydavatel
CZ001 -
Název vydavatele
Industrial Property Office
Místo vydání
Prague
Stát vydání
CZ - Česká republika
Datum přijetí
—
Název vlastníka
Mendelova univerzita v Brně
Způsob využití
A - Výsledek využívá pouze poskytovatel
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence