Malting quality of selected barley varieties from the 19th century to the present
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F21%3A43920549" target="_blank" >RIV/62156489:43210/21:43920549 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
slovinština
Název v původním jazyce
Sladovnícka kvalita vybraných odrôd jačmeňa od 19. storočia po súčasnosť
Popis výsledku v původním jazyce
Skúmali sme 5 súborov odrôd jačmeňa: z prelomu 19. a 20. storočia, predvojnového obdobia, povojnového obdobia, vyšľachtené v 90. rokoch 20. storočia a súčasné. Obsah dusíkatých látok (NLb) a β-glukánov (BGw) v závislosti od času klesali. Najvyšší NLb mal Pudmerický pivovar - 18 %, najnižší IS Maltigo - 13,7 %. Najvyšší BGw mal Chlumecký - 1150 mg/l, najnižší IS Maltigo - 239 mg/l. Extrakt (E), dosiahnuteľný stupeň prekvasenia (DSP) a friabilita (F) narastali. Najnižší E mal Slovenský kvalitný - 69,8 %, najvyšší IS Maltigo - 81,6 %. Najvyšší DSP - 78,4 % mala Karmel, najnižší Slovenský 802 - 68,0 %. F bola najvyššia u IS Maltigo - 78,4 %, najnižšia u Krajovej Kolarovice - 38 %.
Název v anglickém jazyce
Malting quality of selected barley varieties from the 19th century to the present
Popis výsledku anglicky
We examined 5 sets of barley varieties: from the turn of the 19th and 20th centuries, the pre-war period, the post-war period, bred in the 90s of the 20th century and the present. The content of nitrogenous substances (NLb) and β-glucans (BGw) decreased with time. P. pivovar had the highest NLb - 18%, the lowest IS Maltigo - 13.7%. The highest BGw had Chlumecký - 1150 mg/l, the lowest IS Maltigo - 239 mg/l. Extract (E), final attenuation (DSP) and friability (F) increased. The lowest E had S. kvalitný - 69.8%, the highest IS Maltigo - 81.6%. The highest DSP - 78.4% had Karmel, the lowest Slovenský 802 - 68.0%. F was the highest in IS Maltigo - 78.4%, the lowest in Krajová Kolarovice - 38%.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
69
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
665-670
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—