Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Malting quality of selected barley varieties from the 19th century to the present

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F21%3A43920549" target="_blank" >RIV/62156489:43210/21:43920549 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    slovinština

  • Název v původním jazyce

    Sladovnícka kvalita vybraných odrôd jačmeňa od 19. storočia po súčasnosť

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Skúmali sme 5 súborov odrôd jačmeňa: z prelomu 19. a 20. storočia, predvojnového obdobia, povojnového obdobia, vyšľachtené v 90. rokoch 20. storočia a súčasné. Obsah dusíkatých látok (NLb) a β-glukánov (BGw) v závislosti od času klesali. Najvyšší NLb mal Pudmerický pivovar - 18 %, najnižší IS Maltigo - 13,7 %. Najvyšší BGw mal Chlumecký - 1150 mg/l, najnižší IS Maltigo - 239 mg/l. Extrakt (E), dosiahnuteľný stupeň prekvasenia (DSP) a friabilita (F) narastali. Najnižší E mal Slovenský kvalitný - 69,8 %, najvyšší IS Maltigo - 81,6 %. Najvyšší DSP - 78,4 % mala Karmel, najnižší Slovenský 802 - 68,0 %. F bola najvyššia u IS Maltigo - 78,4 %, najnižšia u Krajovej Kolarovice - 38 %.

  • Název v anglickém jazyce

    Malting quality of selected barley varieties from the 19th century to the present

  • Popis výsledku anglicky

    We examined 5 sets of barley varieties: from the turn of the 19th and 20th centuries, the pre-war period, the post-war period, bred in the 90s of the 20th century and the present. The content of nitrogenous substances (NLb) and β-glucans (BGw) decreased with time. P. pivovar had the highest NLb - 18%, the lowest IS Maltigo - 13.7%. The highest BGw had Chlumecký - 1150 mg/l, the lowest IS Maltigo - 239 mg/l. Extract (E), final attenuation (DSP) and friability (F) increased. The lowest E had S. kvalitný - 69.8%, the highest IS Maltigo - 81.6%. The highest DSP - 78.4% had Karmel, the lowest Slovenský 802 - 68.0%. F was the highest in IS Maltigo - 78.4%, the lowest in Krajová Kolarovice - 38%.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    69

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    665-670

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus