Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of grazing on composition, fatty acid profile and nutritional indices of the goat milk and cheese

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F21%3A43920879" target="_blank" >RIV/62156489:43210/21:43920879 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.22358/jafs/144843/2021" target="_blank" >https://doi.org/10.22358/jafs/144843/2021</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.22358/jafs/144843/2021" target="_blank" >10.22358/jafs/144843/2021</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of grazing on composition, fatty acid profile and nutritional indices of the goat milk and cheese

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Twenty lactating Hungarian native goats were randomly divided into two groups to evaluate the effect of extensive grazing on the somatic cell counts (SCC), composition and fatty acid profile of milk and semi-hard cheese. The following important nutritional indices of goat milk and cheese fat were calculated: atherogenic index (AI), health-promoting index (HPI), hypercholesterolemic saturated fatty acids (HFA), hypocholesterolemic/hypercholesterolemic ratio (H/H), linoleic acid/α-linolenic acid ratio (LA/ALA) and thrombogenicity index (TI). The experimental period lasted for 38 days, encompassing the first four weeks as the period of adaptation to the natural pasture and the last ten days as the experimental period. The extensive grazing resulted in significantly higher concentrations of rumenic acid and lower n-6/n-3 ratio in milk (0.49 vs 0.67%, P &lt; 0.01; 3.97 vs 1.49, P &lt; 0.001) and in cheese (0.44 vs 0.63%, P &lt; 0.001; 3.96 vs 1.54, P &lt; 0.001). The extensive grazing significantly decreased the AI, HFA and LA/ALA, but on the other hand, increased the HPI and H/H indices in goat milk and cheese, respectively. The study results suggest that consumers have greater nutraceutical benefits from consuming milk and cheese from goats kept on natural pasture.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of grazing on composition, fatty acid profile and nutritional indices of the goat milk and cheese

  • Popis výsledku anglicky

    Twenty lactating Hungarian native goats were randomly divided into two groups to evaluate the effect of extensive grazing on the somatic cell counts (SCC), composition and fatty acid profile of milk and semi-hard cheese. The following important nutritional indices of goat milk and cheese fat were calculated: atherogenic index (AI), health-promoting index (HPI), hypercholesterolemic saturated fatty acids (HFA), hypocholesterolemic/hypercholesterolemic ratio (H/H), linoleic acid/α-linolenic acid ratio (LA/ALA) and thrombogenicity index (TI). The experimental period lasted for 38 days, encompassing the first four weeks as the period of adaptation to the natural pasture and the last ten days as the experimental period. The extensive grazing resulted in significantly higher concentrations of rumenic acid and lower n-6/n-3 ratio in milk (0.49 vs 0.67%, P &lt; 0.01; 3.97 vs 1.49, P &lt; 0.001) and in cheese (0.44 vs 0.63%, P &lt; 0.001; 3.96 vs 1.54, P &lt; 0.001). The extensive grazing significantly decreased the AI, HFA and LA/ALA, but on the other hand, increased the HPI and H/H indices in goat milk and cheese, respectively. The study results suggest that consumers have greater nutraceutical benefits from consuming milk and cheese from goats kept on natural pasture.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Animal and Feed Sciences

  • ISSN

    1230-1388

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    30

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    PL - Polská republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    320-328

  • Kód UT WoS článku

    000740369600003

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85123206587