Model comparisons of equilibrium moisture content of prunes in the temperature range of 15 - 30 °C
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F99%3A22700003" target="_blank" >RIV/62156489:43210/99:22700003 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Model comparisons of equilibrium moisture content of prunes in the temperature range of 15 - 30 °C
Popis výsledku v původním jazyce
Moisture equilibrium data for adsorption and desorption of water from prunes (Prunus domestica L.) were investigated at temperatures in the range of 1 S - 45°C and water activity ranging from 0.4 to 0.99. The experimental procedure used was a gravimetricdynamic method with continuous registration of sample weight changes. Sorption capacity decreases as temperature increases. The differences between equilibrium moisture contents at a constant water activity were small in the temperature range measured.Rehydration of the dried material results in hysteresis. Four models available in the literature (Chung-Pfost, Halsey, Henderson, and Oswin) were evaluated to determine the best fit for the experimental data. The modified Halsey equation was a good modelfor moisture adsorption and desorption of prunes.
Název v anglickém jazyce
Model comparisons of equilibrium moisture content of prunes in the temperature range of 15 - 30 °C
Popis výsledku anglicky
Moisture equilibrium data for adsorption and desorption of water from prunes (Prunus domestica L.) were investigated at temperatures in the range of 1 S - 45°C and water activity ranging from 0.4 to 0.99. The experimental procedure used was a gravimetricdynamic method with continuous registration of sample weight changes. Sorption capacity decreases as temperature increases. The differences between equilibrium moisture contents at a constant water activity were small in the temperature range measured.Rehydration of the dried material results in hysteresis. Four models available in the literature (Chung-Pfost, Halsey, Henderson, and Oswin) were evaluated to determine the best fit for the experimental data. The modified Halsey equation was a good modelfor moisture adsorption and desorption of prunes.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA510%2F95%2F1214" target="_blank" >GA510/95/1214: Matematické modelování a predikce dehydratace zemědělských produktů a odpadů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
1999
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Stored Product Research
ISSN
0022-474X
e-ISSN
—
Svazek periodika
35
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—