Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Model comparisons of equilibrium moisture content of prunes in the temperature range of 15 - 30 °C

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F99%3A22700003" target="_blank" >RIV/62156489:43210/99:22700003 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Model comparisons of equilibrium moisture content of prunes in the temperature range of 15 - 30 °C

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Moisture equilibrium data for adsorption and desorption of water from prunes (Prunus domestica L.) were investigated at temperatures in the range of 1 S - 45°C and water activity ranging from 0.4 to 0.99. The experimental procedure used was a gravimetricdynamic method with continuous registration of sample weight changes. Sorption capacity decreases as temperature increases. The differences between equilibrium moisture contents at a constant water activity were small in the temperature range measured.Rehydration of the dried material results in hysteresis. Four models available in the literature (Chung-Pfost, Halsey, Henderson, and Oswin) were evaluated to determine the best fit for the experimental data. The modified Halsey equation was a good modelfor moisture adsorption and desorption of prunes.

  • Název v anglickém jazyce

    Model comparisons of equilibrium moisture content of prunes in the temperature range of 15 - 30 °C

  • Popis výsledku anglicky

    Moisture equilibrium data for adsorption and desorption of water from prunes (Prunus domestica L.) were investigated at temperatures in the range of 1 S - 45°C and water activity ranging from 0.4 to 0.99. The experimental procedure used was a gravimetricdynamic method with continuous registration of sample weight changes. Sorption capacity decreases as temperature increases. The differences between equilibrium moisture contents at a constant water activity were small in the temperature range measured.Rehydration of the dried material results in hysteresis. Four models available in the literature (Chung-Pfost, Halsey, Henderson, and Oswin) were evaluated to determine the best fit for the experimental data. The modified Halsey equation was a good modelfor moisture adsorption and desorption of prunes.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA510%2F95%2F1214" target="_blank" >GA510/95/1214: Matematické modelování a predikce dehydratace zemědělských produktů a odpadů</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    1999

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Stored Product Research

  • ISSN

    0022-474X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    35

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus