Modelling of water sorption behaviour of alfalfa leaves in the temperature range of 20 - 50°C
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F99%3A22700008" target="_blank" >RIV/62156489:43210/99:22700008 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Modelling of water sorption behaviour of alfalfa leaves in the temperature range of 20 - 50°C
Popis výsledku v původním jazyce
Moisture sorption isotherms of Trifolium pratense L leaves obtained from the first cutting of the season were determined using gravimetric dynamic method with continuous registration of sample weight changes. Equilibrium data for adsorption and desorption of water from clover were investigated at temperatures in the range of 20 - 50°C and water activity ranging from 0.2 to ~ 0.99. Sorption capacity decreases as temperature increases. Rehydration of the dried material results in hysteresis. Four models available in the literature (Chung-Pfost, Halsey, Henderson and Oswin) were evaluated to determine the best fit for the experimental data. The Henderson equation was a good model for moisture adsorption and desorption of leaves.
Název v anglickém jazyce
Modelling of water sorption behaviour of alfalfa leaves in the temperature range of 20 - 50°C
Popis výsledku anglicky
Moisture sorption isotherms of Trifolium pratense L leaves obtained from the first cutting of the season were determined using gravimetric dynamic method with continuous registration of sample weight changes. Equilibrium data for adsorption and desorption of water from clover were investigated at temperatures in the range of 20 - 50°C and water activity ranging from 0.2 to ~ 0.99. Sorption capacity decreases as temperature increases. Rehydration of the dried material results in hysteresis. Four models available in the literature (Chung-Pfost, Halsey, Henderson and Oswin) were evaluated to determine the best fit for the experimental data. The Henderson equation was a good model for moisture adsorption and desorption of leaves.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
1999
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Proceedings of IMACS/IFAC M2SABI'99
ISBN
91-576-5659-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Název nakladatele
Published by SLU
Místo vydání
Uppsala
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—