Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Modelling of water sorption behaviour of alfalfa leaves in the temperature range of 20 - 50°C

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F99%3A22700008" target="_blank" >RIV/62156489:43210/99:22700008 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Modelling of water sorption behaviour of alfalfa leaves in the temperature range of 20 - 50°C

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Moisture sorption isotherms of Trifolium pratense L leaves obtained from the first cutting of the season were determined using gravimetric dynamic method with continuous registration of sample weight changes. Equilibrium data for adsorption and desorption of water from clover were investigated at temperatures in the range of 20 - 50°C and water activity ranging from 0.2 to ~ 0.99. Sorption capacity decreases as temperature increases. Rehydration of the dried material results in hysteresis. Four models available in the literature (Chung-Pfost, Halsey, Henderson and Oswin) were evaluated to determine the best fit for the experimental data. The Henderson equation was a good model for moisture adsorption and desorption of leaves.

  • Název v anglickém jazyce

    Modelling of water sorption behaviour of alfalfa leaves in the temperature range of 20 - 50°C

  • Popis výsledku anglicky

    Moisture sorption isotherms of Trifolium pratense L leaves obtained from the first cutting of the season were determined using gravimetric dynamic method with continuous registration of sample weight changes. Equilibrium data for adsorption and desorption of water from clover were investigated at temperatures in the range of 20 - 50°C and water activity ranging from 0.2 to ~ 0.99. Sorption capacity decreases as temperature increases. Rehydration of the dried material results in hysteresis. Four models available in the literature (Chung-Pfost, Halsey, Henderson and Oswin) were evaluated to determine the best fit for the experimental data. The Henderson equation was a good model for moisture adsorption and desorption of leaves.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    1999

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Proceedings of IMACS/IFAC M2SABI'99

  • ISBN

    91-576-5659-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Published by SLU

  • Místo vydání

    Uppsala

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku