Vliv intenzity růstu na obsah mastných kyselin a cholesterolu v kuřecím mase
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F99%3A23400005" target="_blank" >RIV/62156489:43210/99:23400005 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv intenzity růstu na obsah mastných kyselin a cholesterolu v kuřecím mase
Popis výsledku v původním jazyce
Závislost obsahu celkových lipidů, cholesterolu a 15 mastných kyselin v prsní a stehenní svalovině na živé hmotnosti dosažené ve 42 dnech byla sledována u 54 kuřecích brojlerů (ROSS 208) krmených komerční krmnou směsí. Obsah celkových lipidů se v prsní istehenní svalovině s rostoucí intenzitou růstu zvyšoval (P<0,05). Koncentrace cholesterolu v celkových lipidech s rostoucí živou hmotností kuřat průkazně (P<0,01) klesala. Podíl kyseliny arachidonové klesal (P<0,05) v obou tkáních při neměnícím se poměru kyseliny linolové. Naopak při průkazném nárůstu (P<0,05) procenta kyseliny alfa-linolénové se obsah MK řady n3 neměnil. Poměr n6/n3 polynenasycených MK (PUFA) se s rostoucí hmotností kuřat zvyšoval (P<0,01) v prsní i stehenní svalovině. Tento poměr bylve stehenní svalovině průkazně (P<0,01) vyšší (13,5) ve srovnání s prsní svalovinou (7,6).
Název v anglickém jazyce
Effect of the growth intensity on cholesterol and fatty acids content in broiler chicken meat
Popis výsledku anglicky
The dependence of total lipid (TL), cholesterol and 15 fatty acids content in breast and thigh muscle on the live weight at 42 days was determined in 54 broiler chickens (ROSS 208) fed by a commercial feed mixture. TL increased (P<0,05) and cholest.conc.in TL decreased (P<0,01) in both tissues with the increasing growth intensity. Content of arachidonic acid decreased (P<0,01) without changing of linoleic acid with the increasing growth intensity. On the other hand, with the significant increase (P<0,05) of alfa-linolenic acid content, content of any other of n3 PUFA was not influenced (P<0,05) by the increasing growth intensity of chickens. The PUFA n6/n3 ratio decreased with the increasing live weight both in breast and in thigh meat (P<0,05). Thisratio was higher (P<0,01) in thigh meat (13,5) in comparison with breast meat (7,6).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA525%2F97%2F0095" target="_blank" >GA525/97/0095: Závislost obsahu cholesterolu, mastných kyselin, tuku a bílkovin v kuřecím mase na intenzitě růstu a poměru živin v krmné dávce</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
1999
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Výroba drůbežího masa
ISBN
80-7157-380-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Název nakladatele
MZLU v Brně
Místo vydání
MZLU, Brno
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—