Ukládání bílkovin a tuku ve svalovině rychle a pomalu rostoucích kuřat vykrmovaných do vyššího věku
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A_____%2F02%3A23200018" target="_blank" >RIV/62156489:_____/02:23200018 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Ukládání bílkovin a tuku ve svalovině rychle a pomalu rostoucích kuřat vykrmovaných do vyššího věku
Popis výsledku v původním jazyce
V pokusu s rychle rostoucími kohoutky hybridní kombinace Ross 208 (FG) a pomalu rostoucími hybridy Isa Brown (SG) byly zjišťovány základní produkční parametry a obsah sušiny, bílkovin a tuku v prsní a stehenní svalovině při výkrmu do věku 5 ? 18 týdnů. Psměs s vysokým obsahem dusíkatých látek. U FG se obsah sušiny, bílkovin a tuku v prsní svalovině i sušiny a tuku ve svalovině stehenní s přibývajícím věkem průkazně neměnil (P>0,05), obsah bílkovin ve stehenní svalovině se průkazně zvyšoval (P<0,01). U Sobsah sušiny a tuku v prsní svalovině, ostatní hodnoty se neměnily. U FG se hmotnost prsní a stehenní svaloviny a množství bílkovin uložených v prsní a stehenní svalovině zvyšovala o 25, 20, 28 a 24 % a u SG o 18, 13, 26 a 14 % rychleji než živá hmotnostv prsní svalovině FG a SG byl pomalejší o 16 a 30 %. Relativní rychlost růstu obsahu tuku ve stehenní svalovině FG byla o 8 % menší a u SG o 9 % vyšší než relativní rychlost růstu celého kuřete.
Název v anglickém jazyce
Retention of protein and fat in the meat of fast and slow growing chickens fattened to higher age
Popis výsledku anglicky
In trial with fast growing cockerels of hybrid combination Ross 208 (FG) and slow growing (SG) hybrids Isa Brown, basic production parameters and content of dry matter, protein and fat in the breast and thigh meat were investigated in the course of fattethe 18th week. Chickens were fed a mixture containing high level of crude protein. In FG group, changes in the content of dry matter, protein and fat in the breast meat, and dry matter and fat in thigh meat were not significant (P>0.05), the content of p(P<0.01) with the age. In SG group significantly (P<0.01) increased content of dry matter and fat in breast meat, other values did not changed. In FG chickens, the weight of breast and thigh meat and the protein content in the breast and thigh meat incrby 18; 13; 26; and 14 % faster and the growth of the fat content in breast meat of FG and SG groups slower by 16 and 30 % than their live body weight, respectively. In FG group, the relative increase of fat content in thigh meat was lower
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2002
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník mezinárodní konference Drůbež 2002
ISBN
80-7157-579-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
162-164
Název nakladatele
MZLU v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
MZLU v Brně
Datum konání akce
9. 4. 2002
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—