Effect of the growth intensity on cholesterol and fatty acids content in broiler chicken tissues
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F99%3A23400009" target="_blank" >RIV/62156489:43210/99:23400009 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of the growth intensity on cholesterol and fatty acids content in broiler chicken tissues
Popis výsledku v původním jazyce
The dependence of total lipid (TL), cholesterol and 15 fatty acids content in breast and thigh muscle on the live weight at 42 days was determined in 54 broiler chickens (ROSS 208) fed by a commercial feed mixture. TL increased (P<0,05) and cholesterol concentration in TL decreased (P<0,01) in both tissues with the increasing growth intensity. Content of arachidonic acid decreased (P<0,01) without changing of linoleic acid content with the increasing growth intensiOn the other hand, with the significantincrease (P<0,05) of alfa-linolenic acid content, content of any other of n3 PUFA was not influenced (P<0,05) by the increasing growth intensity of chickens. The PUFA n6/n3 ratio decreased with the increasing live weight both in breast and in thigh meat(P<0,05). This ratio was higher (P<0,01) in thigh meat (13,5) in comparison with breast meat (7,6).
Název v anglickém jazyce
Effect of the growth intensity on cholesterol and fatty acids content in broiler chicken tissues
Popis výsledku anglicky
The dependence of total lipid (TL), cholesterol and 15 fatty acids content in breast and thigh muscle on the live weight at 42 days was determined in 54 broiler chickens (ROSS 208) fed by a commercial feed mixture. TL increased (P<0,05) and cholesterol concentration in TL decreased (P<0,01) in both tissues with the increasing growth intensity. Content of arachidonic acid decreased (P<0,01) without changing of linoleic acid content with the increasing growth intensiOn the other hand, with the significantincrease (P<0,05) of alfa-linolenic acid content, content of any other of n3 PUFA was not influenced (P<0,05) by the increasing growth intensity of chickens. The PUFA n6/n3 ratio decreased with the increasing live weight both in breast and in thigh meat(P<0,05). This ratio was higher (P<0,01) in thigh meat (13,5) in comparison with breast meat (7,6).
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA525%2F97%2F0095" target="_blank" >GA525/97/0095: Závislost obsahu cholesterolu, mastných kyselin, tuku a bílkovin v kuřecím mase na intenzitě růstu a poměru živin v krmné dávce</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
1999
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Archiv für Geflügelkunde
ISSN
0003-9098
e-ISSN
—
Svazek periodika
63
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
DE - Spolková republika Německo
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—