Effect of the composition of commercial feed mixture on total lipid, cholesterol and fatty acids content in broiler chicken meat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F99%3A23400007" target="_blank" >RIV/62156489:43210/99:23400007 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of the composition of commercial feed mixture on total lipid, cholesterol and fatty acids content in broiler chicken meat
Popis výsledku v původním jazyce
Four sets of chickens (10,12,20,12) were included in 4 cycles of the commercial fattening. The fatty acid pattern varied due to the different ratios of the feed mixture components. The linoleic:alpha-linoleic ratio ranged 5,2-41,0. Total lipid content inbreast and thigh meat of chickens was determined after the tissue extraction by a hexane/isopropanol mixture. Cholesterol was determined by HPLC and 15 fatty acids by GC. The different composition of the feed mixture did not influence cholesterol content in breast or thigh meat. But, cholesterol concentration in total lipids increased with decreasing linoleic acid content and with increasing palmitic acid content in the dLinoleic acid and alpha-linoleic acid content differed significantly between the feeding cycles both in breast and in thigh meat. Pufan6/n3 ratio of the diet influenced same ratio in breast muscle but not in thigh muscle.
Název v anglickém jazyce
Effect of the composition of commercial feed mixture on total lipid, cholesterol and fatty acids content in broiler chicken meat
Popis výsledku anglicky
Four sets of chickens (10,12,20,12) were included in 4 cycles of the commercial fattening. The fatty acid pattern varied due to the different ratios of the feed mixture components. The linoleic:alpha-linoleic ratio ranged 5,2-41,0. Total lipid content inbreast and thigh meat of chickens was determined after the tissue extraction by a hexane/isopropanol mixture. Cholesterol was determined by HPLC and 15 fatty acids by GC. The different composition of the feed mixture did not influence cholesterol content in breast or thigh meat. But, cholesterol concentration in total lipids increased with decreasing linoleic acid content and with increasing palmitic acid content in the dLinoleic acid and alpha-linoleic acid content differed significantly between the feeding cycles both in breast and in thigh meat. Pufan6/n3 ratio of the diet influenced same ratio in breast muscle but not in thigh muscle.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA525%2F97%2F0095" target="_blank" >GA525/97/0095: Závislost obsahu cholesterolu, mastných kyselin, tuku a bílkovin v kuřecím mase na intenzitě růstu a poměru živin v krmné dávce</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
1999
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Animal Science
ISSN
1212-1819
e-ISSN
—
Svazek periodika
44
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—