Transpiration - an important contribution to overall water balance of the hop plantation
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43410%2F13%3A00232457" target="_blank" >RIV/62156489:43410/13:00232457 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Transpiration - an important contribution to overall water balance of the hop plantation
Popis výsledku v původním jazyce
Transpiration of the Czech hop 'Premiant' (Humulus lupulus L.) plantation was investigated during three consecutive growing seasons and compared with Penman-Monteith based reference evapotranspiration and transpiration estimated by FAO dual crop approach. We measured the sap flow of the twelve individual bines (using the stem heat balance sensors type EMS SF 62). Actual bine transpiration peaked in August, when the crop was fully developed, at less than 3 mm day(-1), which was 60% of the reference evapotranspiration and only 65% of the transpiration estimated by dual crop approach. Seasonally, most of the water was potentially evaporated from the soil surface and transpired by the understory vegetation (i.e. weeds). Less than half of the total amount of vaporized water was transpired (the partitioning depended on a stage of crop development), which makes space for the water-saving techniques in hop growing.
Název v anglickém jazyce
Transpiration - an important contribution to overall water balance of the hop plantation
Popis výsledku anglicky
Transpiration of the Czech hop 'Premiant' (Humulus lupulus L.) plantation was investigated during three consecutive growing seasons and compared with Penman-Monteith based reference evapotranspiration and transpiration estimated by FAO dual crop approach. We measured the sap flow of the twelve individual bines (using the stem heat balance sensors type EMS SF 62). Actual bine transpiration peaked in August, when the crop was fully developed, at less than 3 mm day(-1), which was 60% of the reference evapotranspiration and only 65% of the transpiration estimated by dual crop approach. Seasonally, most of the water was potentially evaporated from the soil surface and transpired by the understory vegetation (i.e. weeds). Less than half of the total amount of vaporized water was transpired (the partitioning depended on a stage of crop development), which makes space for the water-saving techniques in hop growing.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GD - Hnojení, závlahy, zpracování půdy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/EE2.3.30.0017" target="_blank" >EE2.3.30.0017: Postdoktorandi v oborech biologických věd na MENDELU</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Acta Horticulturae
ISBN
—
ISSN
0567-7572
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
183-190
Název nakladatele
International Society for Horticultural Science
Místo vydání
Leuven
Místo konání akce
Žatec
Datum konání akce
9. 9. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—