Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Možnosti chemického odkyselování moštů a vín.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F05%3A00007113" target="_blank" >RIV/62156489:43510/05:00007113 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Možnosti chemického odkyselování moštů a vín.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pro chemické odkyselování vín podle legislativy Evropského společenství je používán uhličitanu vápenatý nebo hydrogenuhličitan draselný. Jednoduché odkyselování s uhličitanem vápenatým podobně jako s hydrogenuhličitanem draselným odstraňuje z vína pouzekyselinu vinnou. Podvojný způsob odkyselování s uhličitanem vápenatým odstraňuje z vína ekvivalentní množství kyseliny vinné a jablečné. Podvojným způsob odkyselování je možné snížit kyselost vín o jakékoli množství kyselin v moště nebo víně, nicméně jenutné provést analýzu kyselin, správné výpočty a dodržet technologii odkyselení.

  • Název v anglickém jazyce

    Methods of chemical deacidification of must and wine.

  • Popis výsledku anglicky

    Chemical deacidification of wine according to the European Communities legislation is using calcium carbonate and potassium bicarbonate. Ordinary deacidification with the aid of calcium carbonate analogous to potassium bicarbonate removes only tartaric acid from wine. Double salt deacidification with calcium carbonate removes from wine equivalent amount of tartaric and malic acids. Double salt deacidification is possible to reduce of wine acidity any acid quantity in must or wine, however acids analysis, correct calculation and observe the deacidification technology are necessary to carry out.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Vinařský obzor

  • ISSN

    1212-7884

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    98

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    130-131

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus