Srovnání obsahu vybraných kyselin v bílých vínech a úprava jejich kyselosti
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F05%3A00088048" target="_blank" >RIV/62156489:43510/05:00088048 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Srovnání obsahu vybraných kyselin v bílých vínech a úprava jejich kyselosti
Popis výsledku v původním jazyce
V práci byly srovnávány různé metody stanovení kyselosti bílých vín (senzorická analýza, pH hodnota, titrační kyselost, HPLC) a postupy chemického odkyselování vín. Byly nalezeny významné rozdíly v koncentraci vybraných organických kyseliny v bílých vínech ročníku 2003 a 2004 a mezi analytickými metodami stanovení kyselosti. Uhličitan vápenatý ve všech testovaných případech zvýšil hodnotu pH odkyselovaného vína nejvýše vzhledem k aplikaci hydrogenuhličitanu draselného a kontaktní metodě odkyselování s přídavkem vinanu draselného.
Název v anglickém jazyce
The comparison of selected acids in white wines and acidity corrections.
Popis výsledku anglicky
Different methods of acidity determination in white wines (sensory analysis, pH value, titrable acidity, HPLC) and procedures of chemical deacidification were compared. Significant differences in concentration of selected organic acids in white wines ofvintage 2003 and 2004 and among tested analytical method of acidity determination were found. In all investigating variants calcium carbonate increased pH value of deacidification wine the most highly appearance to potassium bicarbonate and contact process deacidification with potassium tartrate addition.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Trendy ve výzkumu a vývoji strojů a technologií ve vinohradnictví
ISBN
80-86884-05-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
2-2
Název nakladatele
VÚZT Praha
Místo vydání
VÚZT Praha
Místo konání akce
Lednice na Moravě
Datum konání akce
22. 9. 2005
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—