Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Srovnání obsahu vybraných kyselin v bílých vínech a úprava jejich kyselosti

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F05%3A00088048" target="_blank" >RIV/62156489:43510/05:00088048 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Srovnání obsahu vybraných kyselin v bílých vínech a úprava jejich kyselosti

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V práci byly srovnávány různé metody stanovení kyselosti bílých vín (senzorická analýza, pH hodnota, titrační kyselost, HPLC) a postupy chemického odkyselování vín. Byly nalezeny významné rozdíly v koncentraci vybraných organických kyseliny v bílých vínech ročníku 2003 a 2004 a mezi analytickými metodami stanovení kyselosti. Uhličitan vápenatý ve všech testovaných případech zvýšil hodnotu pH odkyselovaného vína nejvýše vzhledem k aplikaci hydrogenuhličitanu draselného a kontaktní metodě odkyselování s přídavkem vinanu draselného.

  • Název v anglickém jazyce

    The comparison of selected acids in white wines and acidity corrections.

  • Popis výsledku anglicky

    Different methods of acidity determination in white wines (sensory analysis, pH value, titrable acidity, HPLC) and procedures of chemical deacidification were compared. Significant differences in concentration of selected organic acids in white wines ofvintage 2003 and 2004 and among tested analytical method of acidity determination were found. In all investigating variants calcium carbonate increased pH value of deacidification wine the most highly appearance to potassium bicarbonate and contact process deacidification with potassium tartrate addition.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Trendy ve výzkumu a vývoji strojů a technologií ve vinohradnictví

  • ISBN

    80-86884-05-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    2-2

  • Název nakladatele

    VÚZT Praha

  • Místo vydání

    VÚZT Praha

  • Místo konání akce

    Lednice na Moravě

  • Datum konání akce

    22. 9. 2005

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku