Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Uvolňování anaerobních metabolitů z neporu?ených plodů skladovaných v nízkém obsahu kyslíku

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F06%3A00094935" target="_blank" >RIV/62156489:43510/06:00094935 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Release of anaerobic metabolites from intact sweet cherries stored i low oxygen atmospheres

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Acetaldehyde and ethanol accumulated in the flesh of cherries and also permeated through the skin into the surrounding atmosphere. A permeability constant for both fermentation metabolites was calculated for the whole storage period. The permeability constant was 0.145 x 10-4 mikro g/kg/h for ethanol, and 20.9 x 10-4 mikro g /kg/h for acetaldehyde, after 33 days of storage in anaerobic conditions and following 19 days in cold storage with normal air. The levels of these metabolites in the cherry flesh after 33 days of storage were 2.21 mg/l for acetaldehyde and 1.58 mg/l for ethanol. For other treatments, such as ultra-low oxygen and controlled atmosphere, levels were about half these values. Fruit stored in 1.0% O2 + 7.0% CO2 had approximately identical ethanol levels to the ultra-low oxygen fruit and no additional effects of higher CO2 levels on the fermentation metabolism were detected. High CO2 levels in the atmosphere maintained fruit firmness more effectively than other treatment

  • Název v anglickém jazyce

    Release of anaerobic metabolites from intact sweet cherries stored i low oxygen atmospheres

  • Popis výsledku anglicky

    Acetaldehyde and ethanol accumulated in the flesh of cherries and also permeated through the skin into the surrounding atmosphere. A permeability constant for both fermentation metabolites was calculated for the whole storage period. The permeability constant was 0.145 x 10-4 mikro g/kg/h for ethanol, and 20.9 x 10-4 mikro g /kg/h for acetaldehyde, after 33 days of storage in anaerobic conditions and following 19 days in cold storage with normal air. The levels of these metabolites in the cherry flesh after 33 days of storage were 2.21 mg/l for acetaldehyde and 1.58 mg/l for ethanol. For other treatments, such as ultra-low oxygen and controlled atmosphere, levels were about half these values. Fruit stored in 1.0% O2 + 7.0% CO2 had approximately identical ethanol levels to the ultra-low oxygen fruit and no additional effects of higher CO2 levels on the fermentation metabolism were detected. High CO2 levels in the atmosphere maintained fruit firmness more effectively than other treatment

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1G58071" target="_blank" >1G58071: Integrovaná produkce třešní a višní.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mitteilungen Klosterneuburg

  • ISSN

    0007-5922

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5-6

  • Stát vydavatele periodika

    AT - Rakouská republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    5-6

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus