Uvolňování anaerobních metabolitů z neporu?ených plodů skladovaných v nízkém obsahu kyslíku
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F06%3A00094935" target="_blank" >RIV/62156489:43510/06:00094935 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Release of anaerobic metabolites from intact sweet cherries stored i low oxygen atmospheres
Popis výsledku v původním jazyce
Acetaldehyde and ethanol accumulated in the flesh of cherries and also permeated through the skin into the surrounding atmosphere. A permeability constant for both fermentation metabolites was calculated for the whole storage period. The permeability constant was 0.145 x 10-4 mikro g/kg/h for ethanol, and 20.9 x 10-4 mikro g /kg/h for acetaldehyde, after 33 days of storage in anaerobic conditions and following 19 days in cold storage with normal air. The levels of these metabolites in the cherry flesh after 33 days of storage were 2.21 mg/l for acetaldehyde and 1.58 mg/l for ethanol. For other treatments, such as ultra-low oxygen and controlled atmosphere, levels were about half these values. Fruit stored in 1.0% O2 + 7.0% CO2 had approximately identical ethanol levels to the ultra-low oxygen fruit and no additional effects of higher CO2 levels on the fermentation metabolism were detected. High CO2 levels in the atmosphere maintained fruit firmness more effectively than other treatment
Název v anglickém jazyce
Release of anaerobic metabolites from intact sweet cherries stored i low oxygen atmospheres
Popis výsledku anglicky
Acetaldehyde and ethanol accumulated in the flesh of cherries and also permeated through the skin into the surrounding atmosphere. A permeability constant for both fermentation metabolites was calculated for the whole storage period. The permeability constant was 0.145 x 10-4 mikro g/kg/h for ethanol, and 20.9 x 10-4 mikro g /kg/h for acetaldehyde, after 33 days of storage in anaerobic conditions and following 19 days in cold storage with normal air. The levels of these metabolites in the cherry flesh after 33 days of storage were 2.21 mg/l for acetaldehyde and 1.58 mg/l for ethanol. For other treatments, such as ultra-low oxygen and controlled atmosphere, levels were about half these values. Fruit stored in 1.0% O2 + 7.0% CO2 had approximately identical ethanol levels to the ultra-low oxygen fruit and no additional effects of higher CO2 levels on the fermentation metabolism were detected. High CO2 levels in the atmosphere maintained fruit firmness more effectively than other treatment
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1G58071" target="_blank" >1G58071: Integrovaná produkce třešní a višní.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mitteilungen Klosterneuburg
ISSN
0007-5922
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
5-6
Stát vydavatele periodika
AT - Rakouská republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
5-6
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—