Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv nízkého O2 a vysokého CO2 obsahu v okolní atmosféře skladovaných třešní na vznik anaerobních metabolitů a dalších znaků zrání

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F07%3A00094936" target="_blank" >RIV/62156489:43510/07:00094936 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Storage of sweet cherries in low oxygen and high carbon dioxide atmospheres

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Acetaldehyde and ethanol are already present in detectable levels at the time of harvest, under aerobic conditions and in healthy, undamaged fruit. Both metaboIites can be detected, at different concentrations, in all cultivars. Several hours after harvest, the levels of acetaldehyde in cultivars Summit, Těchlovan and Kordia were 6.41, 9.78 and 22.00 mg/l, respectively. Both ethanol and acetaldehyde accumulate to significant levels in anaerobically stored cherries, particularly in atmospheres with highlevels of CO2, The highest levels of ethanol observed, after 31 days of exposure to anaerobic conditions, were in the cultivars Těchlovan (1,159 mg/l) and Summit (1,168 mg/l), both concentrations are are broadly similar. The metabolites decreased after areturn to aerobic conditions, but remained higher than the levels first observed. Sweet cherries stored in anaerobic conditions are also sensitive to the development of ofľ-Ravours in the first 24 hours after opening the storage box. The

  • Název v anglickém jazyce

    Storage of sweet cherries in low oxygen and high carbon dioxide atmospheres

  • Popis výsledku anglicky

    Acetaldehyde and ethanol are already present in detectable levels at the time of harvest, under aerobic conditions and in healthy, undamaged fruit. Both metaboIites can be detected, at different concentrations, in all cultivars. Several hours after harvest, the levels of acetaldehyde in cultivars Summit, Těchlovan and Kordia were 6.41, 9.78 and 22.00 mg/l, respectively. Both ethanol and acetaldehyde accumulate to significant levels in anaerobically stored cherries, particularly in atmospheres with highlevels of CO2, The highest levels of ethanol observed, after 31 days of exposure to anaerobic conditions, were in the cultivars Těchlovan (1,159 mg/l) and Summit (1,168 mg/l), both concentrations are are broadly similar. The metabolites decreased after areturn to aerobic conditions, but remained higher than the levels first observed. Sweet cherries stored in anaerobic conditions are also sensitive to the development of ofľ-Ravours in the first 24 hours after opening the storage box. The

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1G58071" target="_blank" >1G58071: Integrovaná produkce třešní a višní.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Horticultural Science (Prague)

  • ISSN

    0862-867X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    34

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    26-34

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus