Vliv nízkého O2 a vysokého CO2 obsahu v okolní atmosféře skladovaných třešní na vznik anaerobních metabolitů a dalších znaků zrání
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F07%3A00094936" target="_blank" >RIV/62156489:43510/07:00094936 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Storage of sweet cherries in low oxygen and high carbon dioxide atmospheres
Popis výsledku v původním jazyce
Acetaldehyde and ethanol are already present in detectable levels at the time of harvest, under aerobic conditions and in healthy, undamaged fruit. Both metaboIites can be detected, at different concentrations, in all cultivars. Several hours after harvest, the levels of acetaldehyde in cultivars Summit, Těchlovan and Kordia were 6.41, 9.78 and 22.00 mg/l, respectively. Both ethanol and acetaldehyde accumulate to significant levels in anaerobically stored cherries, particularly in atmospheres with highlevels of CO2, The highest levels of ethanol observed, after 31 days of exposure to anaerobic conditions, were in the cultivars Těchlovan (1,159 mg/l) and Summit (1,168 mg/l), both concentrations are are broadly similar. The metabolites decreased after areturn to aerobic conditions, but remained higher than the levels first observed. Sweet cherries stored in anaerobic conditions are also sensitive to the development of ofľ-Ravours in the first 24 hours after opening the storage box. The
Název v anglickém jazyce
Storage of sweet cherries in low oxygen and high carbon dioxide atmospheres
Popis výsledku anglicky
Acetaldehyde and ethanol are already present in detectable levels at the time of harvest, under aerobic conditions and in healthy, undamaged fruit. Both metaboIites can be detected, at different concentrations, in all cultivars. Several hours after harvest, the levels of acetaldehyde in cultivars Summit, Těchlovan and Kordia were 6.41, 9.78 and 22.00 mg/l, respectively. Both ethanol and acetaldehyde accumulate to significant levels in anaerobically stored cherries, particularly in atmospheres with highlevels of CO2, The highest levels of ethanol observed, after 31 days of exposure to anaerobic conditions, were in the cultivars Těchlovan (1,159 mg/l) and Summit (1,168 mg/l), both concentrations are are broadly similar. The metabolites decreased after areturn to aerobic conditions, but remained higher than the levels first observed. Sweet cherries stored in anaerobic conditions are also sensitive to the development of ofľ-Ravours in the first 24 hours after opening the storage box. The
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1G58071" target="_blank" >1G58071: Integrovaná produkce třešní a višní.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Horticultural Science (Prague)
ISSN
0862-867X
e-ISSN
—
Svazek periodika
34
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
26-34
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—