Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kyselina vinná a její formy

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F06%3A00103512" target="_blank" >RIV/62156489:43510/06:00103512 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kyselina vinná a její formy

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kyselina vinná se řadí mezi organické kyseliny, které významně spolurozhodují o kyselosti, mikrobiologické a fyzikálně-chemické stabilitě révových vín. Rozeznáváme pravotočivou kyselinu L(+)-vinnou, levotočivou D(-)-vinnou a opticky neaktivní kyselinu mesovinnou. Racemická směs kyseliny L(+)-vinné a D(-)-vinné se nazývá kyselina D,L-vinná je rovněž opticky neaktivní. Naopak kyselina metavinná je speciální polyester, který je povoleným prostředkem pro stabilizaci vín proti vypadávání krystalických zákalů.

  • Název v anglickém jazyce

    Tartaric acid and its forms

  • Popis výsledku anglicky

    Tartaric acid belongs to those organic acids, which show a significant effect on the acidity, microbiologic properties and physico-chemical stability of grapevine wines. There are several forms of this acid, viz. dextrorotary L(+)-tartaric acid, levorotary D(-)-tartaric acid, and optically inactive mesotartaric acid. A racemic mixture of L(+)-tartaric acid and D(-)-tartaric acid is called D,L- tartaric acid and is also optically inactive. On the other hand, metatartaric acid is special polyester, whichis an approved chemical means stabilising grapevine wines and preventing the occurrence of crystalline turbidity.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Vinařský obzor

  • ISSN

    1212-7884

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

  • Číslo periodika v rámci svazku

    99

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    174-175

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus