Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv technologie výroby na antioxidační kapacitu červených vín

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F06%3A00103516" target="_blank" >RIV/62156489:43510/06:00103516 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv technologie výroby na antioxidační kapacitu červených vín

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Červené víno v lidské výživě představuje hlavní zdroj polyfenolických sloučenin. Dva decilitry vína obsahují přibližně 600 mikrogramů resveratrolu. Má se zato, že fenomén nazvaný "Francouzský paradox", je pravděpodobně způsoben konzumací vína spojenou sestravou bohatou na zeleninu. Působení polyfenolů na organismus se přičítají příznivé účinky, jako je jejich antioxidační a protirakovinový efekt, zachytávání volných radikálů, potlačují výskyt koronárního onemocnění. Snižuje agregaci krevních destiček.Pro jejich antioxidační, protizánětlivé, antimutagenní aj. vlastnosti jsou jejich účinky využívány v různých doplňcích lidské výživy. Pro stanovení antioxidační kapacity roztoků byla zvolena metoda, kdy byly generovány hydroxylové radikály v přebytku termickou katalyzovanou reakcí peroxidu vodíku, případně fotochemickou reakcí. Hydroxylové radikály byly identifikovány a stanoveny metodou spinového záchytu (Spin Trapping EPR). Optimální metodou pro identifikaci a stanovení hydroxylových r

  • Název v anglickém jazyce

    Influence technology processing of production wine on anti-oxidative capacities red wine.

  • Popis výsledku anglicky

    Red wine in human nutrition presents primary resources polyphenolic compounds. Be on the other hand, so phenomenon named French paradox", is combine of caused wine consummation with diet rich in vegetables. Promotion polyphenolic compounds in organism assignation positive effects, as is their anti-oxidative and against-cancer effect, catch free radical, gulp back appearance coronary disorder. Disparage aggregation blood platelets. For their anti-oxidative, anti-inflammatory, antimutagen and others. properties they are theirs effects exploitation in additions human nutrition.For determination anti-oxidative capacity solution was select method, when were generation hydroxyl radical in overplus thermic catalyze reaction peroxide hydrogen, eventually photochemical response. Hydroxyl radicals were identified and assigned method spin catchment (spin Trapping EPR). Optimal method for identification and determination hydroxyl radical is spectroscopy electron paramagnetic resonance (EPR).Were p

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA525%2F06%2F1757" target="_blank" >GA525/06/1757: Polyfenolické látky hroznů, révových vín a jejich antimutagenní a antioxidační vlastnosti</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Vinařský obzor

  • ISSN

    1212-7884

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

  • Číslo periodika v rámci svazku

    99

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    44-45

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus