Odezva plodů třešní k nízkému kyslíku v atmosféře
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F07%3A00108438" target="_blank" >RIV/62156489:43510/07:00108438 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Response of cherries to low oxygen atmosphere
Popis výsledku v původním jazyce
Effects were examined of different controlled atmosphere on sweet cherries and sour cherriesfruit of 'Vanda' and 'Kordia' (Prunus avium L.) cultivars during storage. Fruits were kept for 30 days at 3.0 - 3.3°C under ultra-low oxygen storage (ULO = 0.9% O2 and 1.0% CO2), controlled atmosphere (CA = 2.0% O2 and 9.0% CO2), anaerobiosis (AN = 0.2% O2 and 1.0% CO2), regular atmosphere (RA = 21% O2 and 0.03% CO2). Relationships between the composition of O2 and CO2 content during this period and after the removal from gas mixture to ethanol, acetaldehyde, sensorial value and some textural values of fruit were investigated. Subsequent exposition of the fruit to air but still under cold-storage temperature resulted in linear or exponential decrease of ethanolto half or even one third of its previous value. The concentration of oxygen at a level of 0.9% (ultra low oxygen -- ULO) does not harm physiologically the tissues of sweet cherries by producing mostly the non-substantial content of ethan
Název v anglickém jazyce
Response of cherries to low oxygen atmosphere
Popis výsledku anglicky
Effects were examined of different controlled atmosphere on sweet cherries and sour cherriesfruit of 'Vanda' and 'Kordia' (Prunus avium L.) cultivars during storage. Fruits were kept for 30 days at 3.0 - 3.3°C under ultra-low oxygen storage (ULO = 0.9% O2 and 1.0% CO2), controlled atmosphere (CA = 2.0% O2 and 9.0% CO2), anaerobiosis (AN = 0.2% O2 and 1.0% CO2), regular atmosphere (RA = 21% O2 and 0.03% CO2). Relationships between the composition of O2 and CO2 content during this period and after the removal from gas mixture to ethanol, acetaldehyde, sensorial value and some textural values of fruit were investigated. Subsequent exposition of the fruit to air but still under cold-storage temperature resulted in linear or exponential decrease of ethanolto half or even one third of its previous value. The concentration of oxygen at a level of 0.9% (ultra low oxygen -- ULO) does not harm physiologically the tissues of sweet cherries by producing mostly the non-substantial content of ethan
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1G58071" target="_blank" >1G58071: Integrovaná produkce třešní a višní.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Quality of Horticultural Production
ISBN
978-80-7375-060-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
29-30
Název nakladatele
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
Místo vydání
Lednice
Místo konání akce
Lednice
Datum konání akce
1. 1. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—