Hodnocení barevnosti moravských červených a růžových vín
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F07%3A00108441" target="_blank" >RIV/62156489:43510/07:00108441 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Evaluation of color of moravian red and rose wines
Popis výsledku v původním jazyce
The evaluation of color of rose and red wines is important not only from the viewpoint of possible control and improvement of sensory quality of the final product but also with regard to the favourable health effects of colours that are responsible for the wine colour(anthocyanins). Anthocyanins are substances that show significant antioxidant and antimicrobial as well as preventive effects on the occurrence of cardiovascular diseases. Recently, their capability to block signal pathways resulting in theformation of tumours, i.e. their possible application in the fields of prevention and therapy of cancer, are also intensively investigated. The major part of methods of wine colour evaluation is based on spectrophotometry. Spectrophotometric methods areused for example to evaluate the colour intensity and shades and/or the total content of anthocyanins. Colorimetric characteristics can also be combined with trichromatic characteristics L*, a*, and b*. Percentages of individual anthocya
Název v anglickém jazyce
Evaluation of color of moravian red and rose wines
Popis výsledku anglicky
The evaluation of color of rose and red wines is important not only from the viewpoint of possible control and improvement of sensory quality of the final product but also with regard to the favourable health effects of colours that are responsible for the wine colour(anthocyanins). Anthocyanins are substances that show significant antioxidant and antimicrobial as well as preventive effects on the occurrence of cardiovascular diseases. Recently, their capability to block signal pathways resulting in theformation of tumours, i.e. their possible application in the fields of prevention and therapy of cancer, are also intensively investigated. The major part of methods of wine colour evaluation is based on spectrophotometry. Spectrophotometric methods areused for example to evaluate the colour intensity and shades and/or the total content of anthocyanins. Colorimetric characteristics can also be combined with trichromatic characteristics L*, a*, and b*. Percentages of individual anthocya
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA525%2F06%2F1757" target="_blank" >GA525/06/1757: Polyfenolické látky hroznů, révových vín a jejich antimutagenní a antioxidační vlastnosti</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Quality of Horticultural Production
ISBN
978-80-7375-060-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
73-74
Název nakladatele
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
Místo vydání
Lednice
Místo konání akce
Lednice
Datum konání akce
1. 1. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—