Effect of bentonite clarification on concetration of anthocyanins and colour intensity of red and rosé wines
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A_____%2F03%3A55500006" target="_blank" >RIV/62156489:_____/03:55500006 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of bentonite clarification on concetration of anthocyanins and colour intensity of red and rosé wines
Popis výsledku v původním jazyce
The objective was to follow losses in concentration of total anthocyanin pigments in red and rosé wines clarified with various doses of two commercial types of bentonite and to perform a sensory and analytical evaluation of differences in colour intensity of clarified and non-clarified wines. The loss of anthocyanins increased with the increasing doses of bentonite but statistically significant differences existed only between doses of 0.5 and 1.5 g/l. Not the type of bentonite but its dose showed an important effect on the extent of changes in colour intensity of wine. A sensory evaluation of colour intensity showed that in rosé and red wines doses of 0.5 g/l and 1.5 g/l, respectively,. reduced significantly intensity of wine colour as compared with non-clarified samples.
Název v anglickém jazyce
Effect of bentonite clarification on concetration of anthocyanins and colour intensity of red and rosé wines
Popis výsledku anglicky
The objective was to follow losses in concentration of total anthocyanin pigments in red and rosé wines clarified with various doses of two commercial types of bentonite and to perform a sensory and analytical evaluation of differences in colour intensity of clarified and non-clarified wines. The loss of anthocyanins increased with the increasing doses of bentonite but statistically significant differences existed only between doses of 0.5 and 1.5 g/l. Not the type of bentonite but its dose showed an important effect on the extent of changes in colour intensity of wine. A sensory evaluation of colour intensity showed that in rosé and red wines doses of 0.5 g/l and 1.5 g/l, respectively,. reduced significantly intensity of wine colour as compared with non-clarified samples.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GP525%2F03%2FP132" target="_blank" >GP525/03/P132: Studium korelací anthokyaninů, barevnosti a resveratrolu v červených vínech</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Horticultural Science (Prague)
ISSN
0862-867X
e-ISSN
—
Svazek periodika
30
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
135-141
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—