Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Evaluation of changes in colour properties of clarified red and rosé wines

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F12%3A00193240" target="_blank" >RIV/62156489:43510/12:00193240 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Evaluation of changes in colour properties of clarified red and rosé wines

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Effects of some selected clarifying agents on the colour of red and rosé wines were investigated. Selected clarifying agents were added in various doses to young red and rosé wines. Total monomeric anthocyanins and total polyphenols were estimated in alltreated wine samples, as well as the colour intensity, hues and parameters CIE L*a*b*. In accordance with our expectations, contents of anthocyanins were decreased in all samples treated with clarifying agents. The most marked loss of total monomeric anthocyanins was observed after the application of bentonite. As compared with red wine samples, the percentage losses in luminance values (i.e. in colour intensity) of rosé wines were higher and the resulting values were significantly dependent on the variety. In red wines, the content of polyphenols was very markedly decreased after the application of the highest dose of casein while in rosé wine samples the most marked decrease in the content of polyphenols was observed after the applic

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation of changes in colour properties of clarified red and rosé wines

  • Popis výsledku anglicky

    Effects of some selected clarifying agents on the colour of red and rosé wines were investigated. Selected clarifying agents were added in various doses to young red and rosé wines. Total monomeric anthocyanins and total polyphenols were estimated in alltreated wine samples, as well as the colour intensity, hues and parameters CIE L*a*b*. In accordance with our expectations, contents of anthocyanins were decreased in all samples treated with clarifying agents. The most marked loss of total monomeric anthocyanins was observed after the application of bentonite. As compared with red wine samples, the percentage losses in luminance values (i.e. in colour intensity) of rosé wines were higher and the resulting values were significantly dependent on the variety. In red wines, the content of polyphenols was very markedly decreased after the application of the highest dose of casein while in rosé wine samples the most marked decrease in the content of polyphenols was observed after the applic

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GAP206%2F10%2F0625" target="_blank" >GAP206/10/0625: Kondenzované anthokyaniny - analýza, příprava, (bio)transformace a možnosti využití</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis

  • ISSN

    1211-8516

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    60

  • Číslo periodika v rámci svazku

    8

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    239-246

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus