Vztahy mezi obsahem polyfenolů a antioxidační aktivitou v révových hroznech a listech.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F08%3A00137514" target="_blank" >RIV/62156489:43510/08:00137514 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Relations between polyphenols content and antioxidant activity in vine grapes and leaves
Popis výsledku v původním jazyce
The occurrence and content of some polyphenols and the antioxidant activity of compounds present in grape berries, stems and leaves of Vitis vinifera L. were evaluated. Three white and three blue varieties of grapevine were investigated. Contents of trans-resveratrol, trans- piceid, caftaric acid, tryptophan, catechin, epicatechin, total polyphenols, and flavanols were determined both in healthy material and in the samples of plant material infested with microorganisms (Botryotinia fuckeliana, Whetzel.anamorph Botrytis cinerea, Pers.; Uncinula necator, (Schw.) Burr.; Plasmopara viticola, (Berk. et Curt) Berk. et Toni.). Antioxidant activity of the obtained extracts was determined by different methods: FRAP (Ferric Reducing Antioxidant Power), DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl radical) and TAC-PCL (Total Antioxidant Capacity of Photochemiluminescence). The content of trans-resveratrol varied between 0.3-2.3 and 0.7-12.1 mg/kg in non-infested and infested grape berries, respectively.
Název v anglickém jazyce
Relations between polyphenols content and antioxidant activity in vine grapes and leaves
Popis výsledku anglicky
The occurrence and content of some polyphenols and the antioxidant activity of compounds present in grape berries, stems and leaves of Vitis vinifera L. were evaluated. Three white and three blue varieties of grapevine were investigated. Contents of trans-resveratrol, trans- piceid, caftaric acid, tryptophan, catechin, epicatechin, total polyphenols, and flavanols were determined both in healthy material and in the samples of plant material infested with microorganisms (Botryotinia fuckeliana, Whetzel.anamorph Botrytis cinerea, Pers.; Uncinula necator, (Schw.) Burr.; Plasmopara viticola, (Berk. et Curt) Berk. et Toni.). Antioxidant activity of the obtained extracts was determined by different methods: FRAP (Ferric Reducing Antioxidant Power), DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl radical) and TAC-PCL (Total Antioxidant Capacity of Photochemiluminescence). The content of trans-resveratrol varied between 0.3-2.3 and 0.7-12.1 mg/kg in non-infested and infested grape berries, respectively.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA525%2F06%2F1757" target="_blank" >GA525/06/1757: Polyfenolické látky hroznů, révových vín a jejich antimutagenní a antioxidační vlastnosti</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Sciences - Potravinářské vědy
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
26
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—