Nutriční parametry hrnkových kultur kořeninových rostlin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F09%3A00143873" target="_blank" >RIV/62156489:43510/09:00143873 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nutriční parametry hrnkových kultur kořeninových rostlin
Popis výsledku v původním jazyce
Pro pěstování jako kořeninové rostliny v hrncích byly vybrány: Bazalka 'Ohře' (Ocimum basilicum), saturejka (Satureja hortensis), majoránka (Majorana hortensis) a tymián (Thymus vulgaris). Tyto druhy byly vysety ve dvou termínech do hrnků a dopěstovány ve skleníku Zahradnické fakulty MZLU v Lednici. V den sklizně byl hodnocen obsah dusičnanů a celková antioxidační kapacita. V případě obsahu dusičnanů nebylo u žádného z druhů dosaženo nejvyšší přípustné hodnoty (3500 mg NO3-.kg-1). Nejvyšší obsah dusičnanů byl naměřen v nati tymiánu z hrnkové kultury 2 (3325,4 mg NO3-.kg-1). Zjištěn byl statisticky průkazný vliv hrnkové kultury na obsah dusičnanů v případě majoránky a tymiánu. Nať z hrnkové kultury 2 obsahovala vyšší obsah dusičnanů. V případě celkové antioxidační kapacity (TAC) nebyly zjištěny statisticky významné rozdíly mezi jednotlivými druhy ani hrnkovými kulturami. Naměřeny byly hodnoty v rozmezí 101,9 -- 160,7 mg GAE.100g-1.
Název v anglickém jazyce
Nutritional parameters of spice plants grown in pots
Popis výsledku anglicky
For pot plant growing were chosen: basil 'Ohře' (Ocimum basilicum), summer savory (Satureja hortensis), marjoram (Majorana hortensis) and thyme (Thymus vulgaris). All species were sown in two dates and grown in greenhouse of Faculty of Horticulture MUAFin Lednice. Immediately after harvest the content of nitrates and TAC were evaluated. The highest acceptable content of nitrates content (3500 mg NO3-.kg-1) was not achieved in any case. The highest content was measured by thyme obtained from pot culture2 (3325,4 mg NO3-.kg-1). Influence of pot culture on nitrates content was determined as statistically significant in the case of marjoram and thyme. The aerial part obtained from pot culture no. 2 contained higher amount of nitrates. In the case of total antioxidant capacity (TAC) there weren't determined statistically significant differences among species neither pot cultures. Level of TAC varied between 101,9 -- 160,7 mg GAE.100g-1.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Trendy a tradice 2009
ISBN
978-80-7375-322-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Název nakladatele
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Lednice
Datum konání akce
1. 1. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—