Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nutriční parametry hrnkových kultur kořeninových rostlin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F09%3A00143873" target="_blank" >RIV/62156489:43510/09:00143873 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Nutriční parametry hrnkových kultur kořeninových rostlin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pro pěstování jako kořeninové rostliny v hrncích byly vybrány: Bazalka 'Ohře' (Ocimum basilicum), saturejka (Satureja hortensis), majoránka (Majorana hortensis) a tymián (Thymus vulgaris). Tyto druhy byly vysety ve dvou termínech do hrnků a dopěstovány ve skleníku Zahradnické fakulty MZLU v Lednici. V den sklizně byl hodnocen obsah dusičnanů a celková antioxidační kapacita. V případě obsahu dusičnanů nebylo u žádného z druhů dosaženo nejvyšší přípustné hodnoty (3500 mg NO3-.kg-1). Nejvyšší obsah dusičnanů byl naměřen v nati tymiánu z hrnkové kultury 2 (3325,4 mg NO3-.kg-1). Zjištěn byl statisticky průkazný vliv hrnkové kultury na obsah dusičnanů v případě majoránky a tymiánu. Nať z hrnkové kultury 2 obsahovala vyšší obsah dusičnanů. V případě celkové antioxidační kapacity (TAC) nebyly zjištěny statisticky významné rozdíly mezi jednotlivými druhy ani hrnkovými kulturami. Naměřeny byly hodnoty v rozmezí 101,9 -- 160,7 mg GAE.100g-1.

  • Název v anglickém jazyce

    Nutritional parameters of spice plants grown in pots

  • Popis výsledku anglicky

    For pot plant growing were chosen: basil 'Ohře' (Ocimum basilicum), summer savory (Satureja hortensis), marjoram (Majorana hortensis) and thyme (Thymus vulgaris). All species were sown in two dates and grown in greenhouse of Faculty of Horticulture MUAFin Lednice. Immediately after harvest the content of nitrates and TAC were evaluated. The highest acceptable content of nitrates content (3500 mg NO3-.kg-1) was not achieved in any case. The highest content was measured by thyme obtained from pot culture2 (3325,4 mg NO3-.kg-1). Influence of pot culture on nitrates content was determined as statistically significant in the case of marjoram and thyme. The aerial part obtained from pot culture no. 2 contained higher amount of nitrates. In the case of total antioxidant capacity (TAC) there weren't determined statistically significant differences among species neither pot cultures. Level of TAC varied between 101,9 -- 160,7 mg GAE.100g-1.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Trendy a tradice 2009

  • ISBN

    978-80-7375-322-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Lednice

  • Datum konání akce

    1. 1. 2009

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku