Obsah kyseliny askorbové a dusičnanů v zeleném koření v závislosti na termínu sklizně
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F10%3A00161078" target="_blank" >RIV/62156489:43510/10:00161078 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obsah kyseliny askorbové a dusičnanů v zeleném koření v závislosti na termínu sklizně
Popis výsledku v původním jazyce
Z analyzovaných druhů obsahoval nejvyšší množství kyseliny askorbové kopr (až 1001 mg.kg-1). Rozdíly v obsahu kyseliny askorbové v závislosti na termínu sklizně u většiny druhů a odrůd zjištěny nebyly. Kromě bazalky 'Ohře' obsahovaly vzorky všech druhů aodrůd nejnižší množství kyseliny askorbové v případě třetí sklizně. Z vybraných kořeninových rostlin jsou nejvíce náchylné ke kumulaci dusičnanů bazalka 'Purple Opaal' a saturejka, které obsahovaly asi trojnásobné množství dusičnanů oproti ostatním analyzovaným druhům.
Název v anglickém jazyce
Content of ascorbic acid and nitrates in culinary herbs in dependence on term of harvest
Popis výsledku anglicky
The analyzed species contain the highest amount of ascorbic acid dill (1001 mg.kg-1). Differences in ascorbic acid content, depending on the time of harvest for most species and varieties were not identified. In addition to basil 'Ohře' contain samples of all species and cultivars the lowest amount of ascorbic acid in the case of the third harvest. From selected spice plants are most susceptible to the accumulation of nitrate basil 'Purple Opaal' and savory, which contained about three times the amountof nitrates than other species analyzed.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Zahradnictví
ISSN
1213-7596
e-ISSN
—
Svazek periodika
9
Číslo periodika v rámci svazku
8
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—