Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Seasonal variation of ascorbic acid and nitrate levels in selected basil (Ocimum basilicum L.) varieties

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F18%3A43914239" target="_blank" >RIV/62156489:43510/18:43914239 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.17221/216/2016-HORTSCI" target="_blank" >https://doi.org/10.17221/216/2016-HORTSCI</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.17221/216/2016-HORTSCI" target="_blank" >10.17221/216/2016-HORTSCI</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Seasonal variation of ascorbic acid and nitrate levels in selected basil (Ocimum basilicum L.) varieties

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this study was to determine the levels of ascorbic acid and total nitrates in the fresh aerial parts of different varieties of basil (Ocimum basilicum L.) in different growing seasons. The ascorbate-nitrate index (I-AN) is used to determine the safety of basil for consumers. Seven basil varieties (&apos;Ohre&apos;, &apos;Lettuce Leaf&apos;, &apos;Purple Opaal&apos;, &apos;Dark Green&apos;, &apos;Mammolo Genovese&apos;, &apos;Manes&apos; and &apos;Red Rubin&apos;) were cultivated as pot cultures in greenhouses during the period 2015-2016. High-performance liquid chromatography (HPLC) was used to determine the ascorbic acid content, which ranged from 34.3 to 222.0 mg/kg f. w. An ion-selective electrode was employed to determine the content of nitrates, which ranged from 237.7 to 4280.6 mg/kg f. w. The ascorbate-nitrate index reached values of between 0.016 and 0.629, which are risky-to-moderately safe ascorbate-nitrate ratios. However, the occasional use of small amounts of basil as a culinary herb is not risky for consumers. Furthermore, significant differences in the content of ascorbic acid and nitrates were found among the cultivated samples with respect to variety, year and growing season.

  • Název v anglickém jazyce

    Seasonal variation of ascorbic acid and nitrate levels in selected basil (Ocimum basilicum L.) varieties

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to determine the levels of ascorbic acid and total nitrates in the fresh aerial parts of different varieties of basil (Ocimum basilicum L.) in different growing seasons. The ascorbate-nitrate index (I-AN) is used to determine the safety of basil for consumers. Seven basil varieties (&apos;Ohre&apos;, &apos;Lettuce Leaf&apos;, &apos;Purple Opaal&apos;, &apos;Dark Green&apos;, &apos;Mammolo Genovese&apos;, &apos;Manes&apos; and &apos;Red Rubin&apos;) were cultivated as pot cultures in greenhouses during the period 2015-2016. High-performance liquid chromatography (HPLC) was used to determine the ascorbic acid content, which ranged from 34.3 to 222.0 mg/kg f. w. An ion-selective electrode was employed to determine the content of nitrates, which ranged from 237.7 to 4280.6 mg/kg f. w. The ascorbate-nitrate index reached values of between 0.016 and 0.629, which are risky-to-moderately safe ascorbate-nitrate ratios. However, the occasional use of small amounts of basil as a culinary herb is not risky for consumers. Furthermore, significant differences in the content of ascorbic acid and nitrates were found among the cultivated samples with respect to variety, year and growing season.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40105 - Horticulture, viticulture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Horticultural Science

  • ISSN

    0862-867X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    45

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    47-52

  • Kód UT WoS článku

    000426015200007

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85043313730