Vliv způsobu pěstování na vnitřní kvalitu Anethum greveolens L.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F11%3A00180214" target="_blank" >RIV/62156489:43510/11:00180214 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv způsobu pěstování na vnitřní kvalitu Anethum greveolens L.
Popis výsledku v původním jazyce
Kopr vonný (Anethum graveolens L.) je jedním z mnoha druhů kořeninových rostlin běžně využívaných v čerstvém stavu k dochucení pokrmů. Ke konzumu je určena nadzemní část mladých rostlin. Kopr obsahuje látky, které jsou zdraví prospěšné, ale i látky negativně působící na lidský organismus. Na obsah těchto látek má značný vliv způsob pěstování a pěstební podmínky. Byla porovnávána kvalita nati rostlin pěstovaných v polní a skleníkové kultuře. Hodnoceny byly následující parametry: obsah kyseliny askorbové(metoda HPLC) a obsah dusičnanů (potenciometricky). Mezi vzorky vypěstovanými ve skleníkových a polních podmínkách byly zjištěny významné rozdíly v obsahu kyseliny askorbové a dusičnanů. Příznivější obsah těchto látek (vyšší obsah kyseliny askorbové a nižší obsah dusičnanů) byl zjištěn v rostlinách z polních kultur.
Název v anglickém jazyce
Influence of growing system on inner quality of Anethum graveolens L.
Popis výsledku anglicky
Dill (Anethum graveolens L.) is one of many aromatic herbs commonly used to flavor dishes in fresh stage. Aerial parts of young plants are suitable to consumption. Dill contains substances that are beneficial to health, as well as substances acting negatively on the human organism. The content of these substances is significantly influenced by growing system and growing conditions. In this study qualities of aerial parts of plants grown in field and in greenhouse were compared. The following parameterswere evaluated: content of ascorbic acid (HPLC method) and nitrates (potentiometry). Among the samples grown in the greenhouse and field conditions were found significant differences in the contents of ascorbic acid and nitrates. Favourable contents of analyzed substances (higher ascorbic acid content and lower nitrate) were detected in plants from field conditions.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
LIX
Číslo periodika v rámci svazku
10
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
647-651
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—