Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Influence of gas mixtures on fruit softening and volatile formation in two plum cultivars (Prunus domestica L.)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F12%3A00193343" target="_blank" >RIV/62156489:43510/12:00193343 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Influence of gas mixtures on fruit softening and volatile formation in two plum cultivars (Prunus domestica L.)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The 36 volatile compounds detected by SPME (solid phase microextraction) in the plum cultivars 'Stanley' and 'Vajlevka' included 1 hydrocarbon, 11 alcohols, 9 aldehydes, 1 ketone, 10 esters and 4 terpenoids. Both cultivars were stored at 1.0 to 1.5 °C and kept in three diffirent experimental atmospheres. One had fluctuating anaerobiosis (FAN), with oxygen concentrations around the limits of aerobic metabolism, with 0.5 to 0.6 % O2 and 0.2 to 0.3 % CO2. There were two controlled atmospheres (CA), the first (CA1) with 0.9 to 1.0 % 02 and 9.0 to 9.2 % CO2 and the second (CA2) with 1.5 to 2.0 % 02 and 14.6 to 15.0 % C02 plus a regular atmosphere (RA) with 20.9 % 02 and 0.1 % C02 as a control. Both cultivars showed a maintenance ofskinfirmness in all threetreatments in comparison to a regular atmosphere. Statistical analysis confirmed that the biogenesis of volatiles was very slow at the onset of ripening and developed progressively towards the end ofstorage in the gas mixtures. Among the

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of gas mixtures on fruit softening and volatile formation in two plum cultivars (Prunus domestica L.)

  • Popis výsledku anglicky

    The 36 volatile compounds detected by SPME (solid phase microextraction) in the plum cultivars 'Stanley' and 'Vajlevka' included 1 hydrocarbon, 11 alcohols, 9 aldehydes, 1 ketone, 10 esters and 4 terpenoids. Both cultivars were stored at 1.0 to 1.5 °C and kept in three diffirent experimental atmospheres. One had fluctuating anaerobiosis (FAN), with oxygen concentrations around the limits of aerobic metabolism, with 0.5 to 0.6 % O2 and 0.2 to 0.3 % CO2. There were two controlled atmospheres (CA), the first (CA1) with 0.9 to 1.0 % 02 and 9.0 to 9.2 % CO2 and the second (CA2) with 1.5 to 2.0 % 02 and 14.6 to 15.0 % C02 plus a regular atmosphere (RA) with 20.9 % 02 and 0.1 % C02 as a control. Both cultivars showed a maintenance ofskinfirmness in all threetreatments in comparison to a regular atmosphere. Statistical analysis confirmed that the biogenesis of volatiles was very slow at the onset of ripening and developed progressively towards the end ofstorage in the gas mixtures. Among the

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH81235" target="_blank" >QH81235: Vybrané problémy pěstitelských systémů slivoní, rozšířené o skladování plodů.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mitteilungen Klosterneuburg

  • ISSN

    0007-5922

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    62

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    AT - Rakouská republika

  • Počet stran výsledku

    12

  • Strana od-do

    111-122

  • Kód UT WoS článku

    314004600005

  • EID výsledku v databázi Scopus