Ovocná pomazánka bez přidaných chemických konzervantů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F15%3A43907058" target="_blank" >RIV/62156489:43510/15:43907058 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://spisy.upv.cz/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0028/uv028159.pdf" target="_blank" >http://spisy.upv.cz/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0028/uv028159.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Ovocná pomazánka bez přidaných chemických konzervantů
Popis výsledku v původním jazyce
Produkty bez chemické konzervace jsou dosažitelné při využití přírodních konzervantů, zajišťující srovnatelnou dobu upotřebitelnosti (skladovatelnosti) výrobků jako výrobky chemicky stabilizované. Zdrojem přírodních konzervantů mohou být kdouloňové plody v kombinaci s jiným ovocem. Obsah přírodních konzervantů v plodech kdoulí je na dostatečné úrovni (obsah rozpustné sušiny 14-18 %, celkových kyselin 0,8-1,8 %, přirozený vit, C 10-20 mg/%), takže není nutné dodatečně přidávat konzervační látky (zejména umělé konzervanty typu "E"). Pomocnou stabilizační látkou je přírodní kyselina citronová obsažená v plodech citronu. Výhodou technického řešení je vyloučení chemické konzervace produktu při zajištění relativně vysokého obsahu vitamínu C (250-913 mg/kg-1). Užitný vzor využíván na základě licenční smlouvy ze dne 26.05.2016.
Název v anglickém jazyce
Marmalades without added chemical preservatives
Popis výsledku anglicky
Products without chemical preservatives are achievable with the use of natural preservatives, providing usability comparable period (shelf) products as products chemically stabilized. Source natural preservatives can be kdouloňové fruits in combination with other fruits. Content of natural preservatives in fruit quince is at a sufficient level (soluble solids content 14-18%, total acid from 0.8 to 1.8%, natural vitamin C 10-20 mg /%), so it is not necessary to add additional preservatives (especially artificial preservatives such as "E"). Auxiliary stabilizing agent is a natural citric acid contained in fruit lemon. The advantage of the invention is the exclusion of chemical preservation of the product, while ensuring a relatively high content of vitamin C (250 to 913 mg / kg-1). Used under licence agreement dated 26.05.2016.
Klasifikace
Druh
F<sub>uzit</sub> - Užitný vzor
CEP obor
—
OECD FORD obor
20705 - Remote sensing
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210036" target="_blank" >QJ1210036: Rozšíření sortimentu podnoží jádrovin a odrůd hrušní o nové, perspektivní podnože a netradiční asijské odrůdy hrušní odvozené od Pyrus pyrifolia NAKAI. a Pyrus ussuriensis MAXIM.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Číslo patentu nebo vzoru
28159
Vydavatel
CZ001 -
Název vydavatele
Industrial Property Office
Místo vydání
Prague
Stát vydání
CZ - Česká republika
Datum přijetí
—
Název vlastníka
Mendelova univerzita v Brně
Způsob využití
B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy
Druh možnosti využití
P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence