Effect of different sowing and harvesting dates on bioactive compounds content of sweet basil
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F15%3A43907074" target="_blank" >RIV/62156489:43510/15:43907074 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://is.uniag.sk/dok_server/slozka.pl?id=5124;download=14357;z=1;lang=sk" target="_blank" >http://is.uniag.sk/dok_server/slozka.pl?id=5124;download=14357;z=1;lang=sk</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
slovinština
Název v původním jazyce
Vplyv termínu výsevu a zberu na obsah bioaktívnych komponentov v bazalke pravej
Popis výsledku v původním jazyce
Cieľom tejto štúdie bolo zhodnotenie vplyvu termínu výsevu a zberu na celkovú antioxidačnú kapacitu (TAC), celkový obsah fenolov (TPC) a flavonoidov (TFC) v 7 kultivaroch bazalky pravej. Rastliny boli pestované v skleníku Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně v roku 2014. Pokus bol založený v 3 rôznych termínoch výsevu a zberu 1. skleníková kultúra (od 11. februára do 9.4 apríla), 2. skleníková kultúra (od 23. apríla do 23. júna) a 3. skleníková kultúra (od 26. augusta do 15. októbra). Experiment bol založený v blokovom usporiadaní so 4 opakovaniami. Vňať bazalky bola analyzovaná v deň zberu. TPC a TFC v metanolovom extrakte z bazalky bola stanovená pomocou Folin-Ciocalteuova skúmadla a chloridu hlinitého (AlCl3). Antioxidačná kapacita bola testovaná pomocou metód DPPH a FRAP. Najlepšie výsledky v obsahu TPC, TFC a TAC boli zaznamenané v 2. skleníkovej kultúre. Existuje pozitívna lineárna korelácia medzi obsahmi TAC, TPC a TFC u testovaných vzoriek bazalky pravej.
Název v anglickém jazyce
Effect of different sowing and harvesting dates on bioactive compounds content of sweet basil
Popis výsledku anglicky
The objective of this study was conducted to evaluate effect of sowing date on total antioxidant capacity (TAC), total phenolic (TPC) and total flavonoid content (TFC) in 7 cultivars of sweet basil. This plants were grown in greenhouse of Faculty of Horticulture, Mendel University in Brno during season 2014. The trial consists of 3 different sowing dates and harvest dates of sweet basil see: 1st pot culture (from 11th February to 9th April), 2nd pot culture (from 23rd April to 23rd June), 3rd pot culture (from 26th August to 15th October). The experiment was established in blocks with 4 replications. Aerial parts were evaluated on the day of harvesting. TPC and TFC of the sweet basil methanol extracts was determined by using the Folin Ciocalteu reagentand aluminum chloride (AlCl3) method, respectively. In addition, the antioxidant activity was tested by the method DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) and FRAP (Ferric Reducing Antioxidant Power). The best results in the content of TPC,
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Študentská vedecká konferencia FZKI 2015: zborník príspevkov
ISBN
978-80-552-1426-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
132-139
Název nakladatele
Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
Nitra
Datum konání akce
22. 4. 2015
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—