Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Distribution of selected substances in blue varieties of table grapes

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F19%3A43915737" target="_blank" >RIV/62156489:43510/19:43915737 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1556/066.2019.48.2.10" target="_blank" >https://doi.org/10.1556/066.2019.48.2.10</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1556/066.2019.48.2.10" target="_blank" >10.1556/066.2019.48.2.10</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Distribution of selected substances in blue varieties of table grapes

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This study contains data of seven blue cultivars of table grape (Vitis vinifera L. and Vats labrusca L.): Arnica, Early Cardinal, Eszter, Chasselas rose, Konigliche Esther, Muscat bleu, and Nero. The following were determined in intact berries: malic, tartaric, and titratable acids, pH values, sugar content, and antioxidant capacity. Concentrations of the following compounds were determined in the pulp of analysed berries: phenolic acids and catechins. The last analysis focused on skins; in addition to the same phenolic acids and catechins, excluding epicatechin, analysed from pulp; ferulic acid and stilbenes were also studied. Higher contents of procyanidin B2 and gallic acid were found in the pulp as compared to those found in skins. Studies during the ripening stage showed that the higher ratio of procyanidin B2 and gallic acid concentrations in the pulp vs. skins relates to late-ripening cultivars, while for early-ripening cultivars a lower ratio was observed. Contents of phenolic acids, catechin, stilbenes, and anthocyanins were studied by means of LC-DAD; other compounds w ere measured by FTIR.

  • Název v anglickém jazyce

    Distribution of selected substances in blue varieties of table grapes

  • Popis výsledku anglicky

    This study contains data of seven blue cultivars of table grape (Vitis vinifera L. and Vats labrusca L.): Arnica, Early Cardinal, Eszter, Chasselas rose, Konigliche Esther, Muscat bleu, and Nero. The following were determined in intact berries: malic, tartaric, and titratable acids, pH values, sugar content, and antioxidant capacity. Concentrations of the following compounds were determined in the pulp of analysed berries: phenolic acids and catechins. The last analysis focused on skins; in addition to the same phenolic acids and catechins, excluding epicatechin, analysed from pulp; ferulic acid and stilbenes were also studied. Higher contents of procyanidin B2 and gallic acid were found in the pulp as compared to those found in skins. Studies during the ripening stage showed that the higher ratio of procyanidin B2 and gallic acid concentrations in the pulp vs. skins relates to late-ripening cultivars, while for early-ripening cultivars a lower ratio was observed. Contents of phenolic acids, catechin, stilbenes, and anthocyanins were studied by means of LC-DAD; other compounds w ere measured by FTIR.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/EF16_017%2F0002334" target="_blank" >EF16_017/0002334: Výzkumná infrastruktura pro mladé vědce</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Alimentaria

  • ISSN

    0139-3006

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    48

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    HU - Maďarsko

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    221-228

  • Kód UT WoS článku

    000467904700010

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85067396276