Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Changes in parameters of ripening of grapes under different climatic conditions

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A_____%2F03%3A55600001" target="_blank" >RIV/62156489:_____/03:55600001 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Changes in parameters of ripening of grapes under different climatic conditions

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this study was to follow changes in the content of sugars and acids and in indexes of ripeness of grapes within two years that differed markedly in climatic conditions. Experiments involved grapes of white cultivars Rhein Riesling and Müller -Thurgau. Grapes were sampled in regular weekly intervals in the vineyard in Lednice in summer months of years 2000 and 2001. Samples were analysed to estimate pH, concentration of titrable acids, soluble dry matter, reducing sugars and concentrations ofmalic and tartaric acids. Of meteorological parameters, the sum of temperatures and total sum of precipitation were recorded. The highest differences between both years under study were recorded in the content of organic acids in the variety Rhein Riesling. In 2001, bad climatic conditions resulted in low sugar content in grape juice. In 2000, high indexes of ripeness were recorded in grapes of both varieties and this was a good precondition for production of top quality wines.

  • Název v anglickém jazyce

    Changes in parameters of ripening of grapes under different climatic conditions

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to follow changes in the content of sugars and acids and in indexes of ripeness of grapes within two years that differed markedly in climatic conditions. Experiments involved grapes of white cultivars Rhein Riesling and Müller -Thurgau. Grapes were sampled in regular weekly intervals in the vineyard in Lednice in summer months of years 2000 and 2001. Samples were analysed to estimate pH, concentration of titrable acids, soluble dry matter, reducing sugars and concentrations ofmalic and tartaric acids. Of meteorological parameters, the sum of temperatures and total sum of precipitation were recorded. The highest differences between both years under study were recorded in the content of organic acids in the variety Rhein Riesling. In 2001, bad climatic conditions resulted in low sugar content in grape juice. In 2000, high indexes of ripeness were recorded in grapes of both varieties and this was a good precondition for production of top quality wines.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta universitatis agriculturae et silviculturae Mendelianae Brunensis

  • ISSN

    1211-8516

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    51

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    63-70

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus