Využití heterotrofní chlorelly k obohacení vajec luteinem a zeaxantinem.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16170%2F10%3A00003067" target="_blank" >RIV/62157124:16170/10:00003067 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití heterotrofní chlorelly k obohacení vajec luteinem a zeaxantinem.
Popis výsledku v původním jazyce
V našich pokusech jsme ověřovali možnost využít pro zvýšení množství karotenoidů deponovaných ve vaječném žloutku biomasu heterotrofní řasy rodu Chlorella, vyznačující se schopností kumulovat tyto pigmenty. Součástí pokusů bylo i sledování vlivu řasy nalipidový metabolismus. Pokusná skupina - P1 dostávala přídavek 1 % dezintegrované sušené biomasy chlorely a pokusná skupina - P2 dostávala 2 % tohoto přídavku ke komplexní krmné dávce. Při začátku pokusu, 4. a 8. týden byla nosnicím odebrána krev pro stanovení hladiny triacylglycerolů (TAG) a cholesterolu v krevní plazmě. Sběr vajec probíhal denně. U žloutků byla stanovena hmotnost a jejich barevnost pomocí barevného vějíře La Roche a spektrometricky stanoven obsah celkových karotenoidů i zastoupení jednotlivých karotenoidů. Koncentrace celkových karotenoidů, z 90 % tvořené luteinem a zeaxantinem, ve žloutcích nosnic suplementovaných heterotrofní chlorelou se ve srovnání s kontrolami významně (p<0,01) zvýšila již na konci 1. týdne exper
Název v anglickém jazyce
Use of heterotrophic Chlorella biomass for increment the eggs content of lutein and zeaxanthine.
Popis výsledku anglicky
Deposition of carotenoids into the egg yolk has already been reported in a number of papers. Colorization effects of various dietary components and synthetic preparations, in particular, used as feed additives for laying hens with the intention of promoting the colour of egg yolks as required by consumers have also been evaluated. Our studies regarding these purposes were aimed at assessing the possible use the heterotrophic Chlorella biomass that is able to accumulate pigments into the egg yolk. Effects of the Chlorella biomass on lipid metabolism were also part of the study. The control group (K) was fed using a complete mixture for laying hens. Experimental groups P1 and P2 received 1 and 2%, respectively, of the dried and disintegrated Chlorella biomass added to complete mixture same as in control group. Prior to the experiment and at the end of weeks 4 and 8 plasma levels of triacylglycerols (TAG) and cholesterol were determined. Eggs were collected daily. Egg yolks were evaluated
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicina
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Náš chov
ISSN
0027-8068
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
9
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—