Využití ionizujícího záření pro zabezpečení zdravotní nezávadnosti potravin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F01%3A00000486" target="_blank" >RIV/62157124:16270/01:00000486 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití ionizujícího záření pro zabezpečení zdravotní nezávadnosti potravin
Popis výsledku v původním jazyce
Nowadays, food irradiation is very discussed technology. This process should ensure food safety or food sterility, extend shelf-life and reduce losses due to sprouting, ripening or pests. Even though irradiation is hopeful technology, its using causes physico-chemical changes, that can affect nutritional adequacy and sensory characteristics of irradiated food. In this paper, chemical changes in basical components of food are described. This changes result in radiolytics products, whose risks are stilla subject of scientific research. There are compared legislative bases for food irradiation in different countries too
Název v anglickém jazyce
Utilization of ionizing radiation for food safety
Popis výsledku anglicky
Nowadays, food irradiation is very discussed technology. This process should ensure food safety or food sterility, extend shelf-life and reduce losses due to sprouting, ripening or pests. Even though irradiation is hopeful technology, its using causes physico-chemical changes, that can affect nutritional adequacy and sensory characteristics of irradiated food. In this paper, chemical changes in basical components of food are described. This changes result in radiolytics products, whose risks are still asubject of scientific research. There are compared legislative bases for food irradiation in different countries too.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
BO - Biofyzika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2001
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Doktorandské spisy III
ISBN
80-7305-407-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
85-90
Název nakladatele
VFU Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 1. 2001
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—