Employing Ionizing radiation tu Enhance Food Safety # a Review
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F04%3A00000181" target="_blank" >RIV/62157124:16270/04:00000181 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62157124:16270/04:00002556
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Employing Ionizing radiation tu Enhance Food Safety # a Review
Popis výsledku v původním jazyce
Nowadays, food irradiation is very often discussed technology. This process should ensure food safety or food sterility, extend its shelf-life and reduce the losses due to sprouting, ripening or pests. Even though irradiation is a prospective technology,its application causes physical-chemical and biochemical changes that can affect nutritional adequacy and sensory characteristics of irradiated food. In this paper, the chemical changes of basic food components (proteins, saccharides, fats) are reviewed. The chemical changes result in the radiolytic products whose risks are still the subject of scientific research.
Název v anglickém jazyce
Employing Ionizing radiation tu Enhance Food Safety # a Review
Popis výsledku anglicky
Nowadays, food irradiation is very often discussed technology. This process should ensure food safety or food sterility, extend its shelf-life and reduce the losses due to sprouting, ripening or pests. Even though irradiation is a prospective technology,its application causes physical-chemical and biochemical changes that can affect nutritional adequacy and sensory characteristics of irradiated food. In this paper, the chemical changes of basic food components (proteins, saccharides, fats) are reviewed. The chemical changes result in the radiolytic products whose risks are still the subject of scientific research.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
BO - Biofyzika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta veterinaria
ISSN
0001-7213
e-ISSN
—
Svazek periodika
73
Číslo periodika v rámci svazku
x
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
150
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—