Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Ozařování potravin ve světě a u nás

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876316" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876316 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Ozařování potravin ve světě a u nás

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Ozařování potravin představuje moderní technologií zajišťující bezpečnost potravin, prodloužení trvanlivosti životnosti a snížení ztrát způsobených skladováním. Přestože ozařování je nadějná technologie, jeho použití v závislosti na dávce záření, způsobuje fyzikálně-chemické změny. Ty pak následně mohou ovlivnit nutriční a senzorické vlastnosti ozařovaných potravin. Chemické změny v základních složkách potravin mohou vést k radiolytickým produktům, jejichž rizika jsou stále předmětem vědeckého výzkumu. V článku jsou též srovnávané legislativní podklady pro ozařování potravin v různých zemích.

  • Název v anglickém jazyce

    Food irradiation in the world and in our country

  • Popis výsledku anglicky

    Food irradiation is a modern technology that ensures food safety, prolongs the shelf life, and reduces storage losses. Although irradiation is a promising technology, its use depending on the dose of radiation causes physico-chemical changes. These can subsequently affect the nutritional and sensory properties of irradiated foods. Chemical changes in the basic constituents of food can lead to radiolytic products, the risks of which are still the subject of scientific research. The article also compares the legislative basis for food irradiation in different countries.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    29

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    54-58

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus