Ozařování potravin ve světě a u nás
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F18%3A43876316" target="_blank" >RIV/62157124:16270/18:43876316 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Ozařování potravin ve světě a u nás
Popis výsledku v původním jazyce
Ozařování potravin představuje moderní technologií zajišťující bezpečnost potravin, prodloužení trvanlivosti životnosti a snížení ztrát způsobených skladováním. Přestože ozařování je nadějná technologie, jeho použití v závislosti na dávce záření, způsobuje fyzikálně-chemické změny. Ty pak následně mohou ovlivnit nutriční a senzorické vlastnosti ozařovaných potravin. Chemické změny v základních složkách potravin mohou vést k radiolytickým produktům, jejichž rizika jsou stále předmětem vědeckého výzkumu. V článku jsou též srovnávané legislativní podklady pro ozařování potravin v různých zemích.
Název v anglickém jazyce
Food irradiation in the world and in our country
Popis výsledku anglicky
Food irradiation is a modern technology that ensures food safety, prolongs the shelf life, and reduces storage losses. Although irradiation is a promising technology, its use depending on the dose of radiation causes physico-chemical changes. These can subsequently affect the nutritional and sensory properties of irradiated foods. Chemical changes in the basic constituents of food can lead to radiolytic products, the risks of which are still the subject of scientific research. The article also compares the legislative basis for food irradiation in different countries.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
29
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
54-58
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—