Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

TERMOREZISTENCE SPÓR RODU BACILLUS

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F01%3A00000496" target="_blank" >RIV/62157124:16270/01:00000496 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    TERMOREZISTENCE SPÓR RODU BACILLUS

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo porovnání termorezistence spór mezofilních druhů rodu Bacillus, vyskytujících se v syrovém mléce, ve vztahu k jejich přežívání v tepelně ošetřených mléčných výrobcích. U 58 kmenů 9 druhů rodu Bacillus byla stanovena termorezistence spórvmléce v rozsahu teplot 95 - 135 oC při různé expozici. Nejvyšší termorezistence byla zjištěna u B.licheniformis, jehož spóry přežily teplotu 135 oC. Redukce spór byla nejrychlejší u B.cereus ve srovnání s B.licheniformis a B.subtilis. Výsledky pouk azují na možnost přežívání některých spór r. Bacillus v mléce ošetřeném vysokými teplotami.

  • Název v anglickém jazyce

    TERMOREZISTANCE OF BACILLUS SPORES

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was compare the heat resistance of the spores of mesophile Bacillus spp. from the raw milk and agricultural environment with relation to their survival in heat- treated dairy products.58 strains of 9 species of Bacillus were testedfor the termoresistance within the temperatures 95 - 135 oC at various time. The highest termoresistance was found out in B.licheniformis spores, which survived the temperature 135o C. The greatest reduction of the spores was proven in B.cereus . The re sults indicate the possibility of survive of some spores Bacillus in milk after heat treatment.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicina

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2001

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník souhrnů a sdělení XXVIII. semináře o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    80-7305-420-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    21

  • Název nakladatele

    nezjištěn

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    3. 3. 2001

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku