TERMOREZISTENCE SPÓR RODU BACILLUS
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F01%3A00000496" target="_blank" >RIV/62157124:16270/01:00000496 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
TERMOREZISTENCE SPÓR RODU BACILLUS
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo porovnání termorezistence spór mezofilních druhů rodu Bacillus, vyskytujících se v syrovém mléce, ve vztahu k jejich přežívání v tepelně ošetřených mléčných výrobcích. U 58 kmenů 9 druhů rodu Bacillus byla stanovena termorezistence spórvmléce v rozsahu teplot 95 - 135 oC při různé expozici. Nejvyšší termorezistence byla zjištěna u B.licheniformis, jehož spóry přežily teplotu 135 oC. Redukce spór byla nejrychlejší u B.cereus ve srovnání s B.licheniformis a B.subtilis. Výsledky pouk azují na možnost přežívání některých spór r. Bacillus v mléce ošetřeném vysokými teplotami.
Název v anglickém jazyce
TERMOREZISTANCE OF BACILLUS SPORES
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was compare the heat resistance of the spores of mesophile Bacillus spp. from the raw milk and agricultural environment with relation to their survival in heat- treated dairy products.58 strains of 9 species of Bacillus were testedfor the termoresistance within the temperatures 95 - 135 oC at various time. The highest termoresistance was found out in B.licheniformis spores, which survived the temperature 135o C. The greatest reduction of the spores was proven in B.cereus . The re sults indicate the possibility of survive of some spores Bacillus in milk after heat treatment.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicina
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2001
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník souhrnů a sdělení XXVIII. semináře o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
80-7305-420-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
21
Název nakladatele
nezjištěn
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
3. 3. 2001
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—