Vliv mikroorganismů rodu Bacillus na kvalitu UHT mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F01%3A00000497" target="_blank" >RIV/62157124:16270/01:00000497 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv mikroorganismů rodu Bacillus na kvalitu UHT mléka
Popis výsledku v původním jazyce
Sporulující bakterie rodu Bacillus ovlivňují svou proteolytickou a lipolytickou aktivitou nutriční a senzorické vlastnosti mléka a mléčných výrobků. Vzhledem k termorezistenci spór a schopnosti vegetativních buněk produkovat extrácelulární termostabilníenzymy mohou být tyto mikroorganismy přičinou kažení UHT mléka i jiných mléčných výrobků. V práci byly sledovány změny obsahu bílkovin a volných mastných kyselin v mléce v závislosti na výchozí koncentraci spór B. licheniformis, B. subtilis a B. cereus,teplotě a době skladování. Byl zaznamenán pokles obsahu bílkovin a vzestup obsahu volných mastných kyselin u všech vyšetřovaných druhů, více se změny projevily v případě B. licheniformis a B. cereus
Název v anglickém jazyce
The influence of amount of Bacillus spp. on quality of UHT milk
Popis výsledku anglicky
The influence of amount of Bacillus spp. spores , storage temperature and time on contens of proteins and free fatty acids in UHT milk was studied. The greatest proteolysis and lipolysis in milk was in B. licheniformis and B. cereus detected.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicina
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2001
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník - XXXI. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
80-7305-420-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
28-32
Název nakladatele
VFU Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
17. 10. 2001
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—