Systém intenzivního výkrmu býků pomocí cerebrálních diet
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F02%3A00000514" target="_blank" >RIV/62157124:16270/02:00000514 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Systém intenzivního výkrmu býků pomocí cerebrálních diet
Popis výsledku v původním jazyce
Práce se zabývá studiem vlivu krmných dávek s vysokým podílem obilovin na intenzitu růstu a zdravotní stav býků ve výkrmu. Sledování býci byli v průběhu 6 měsíců krmnei 4 typy diet sestavenými pro hmotnosti 200, 350, 500 a 550 kg . Býci vykazovali vysokou intenzitu růstu s denními přírůstky okolo 1,7 kg. Zdravotní stav zvířat byl posuzován na zákaldě hematologického a biochemického vyšetření krve, byly sledovány i parametry acidobazické rovnováhy. Výsledky vyšetření prokázaly, že během výkrmu nebyl narušen zdravotní stav býků. I když se jednalo o výrazně acidogenní krmné dávky, parametry acidobazické rovnováhy se udržely ve fyziologickém rozmezí. Zvýšení hodnot pCO2 a současné snížení pH krve byly způsobeny obtížnou manipulací při odběru krve a nesouvisely s podávanou krmnou dávkou.
Název v anglickém jazyce
The system of intensive fattening of bulls realised by cereals diet
Popis výsledku anglicky
The study describes the influence of feeding rations with high rate of grain on the growth intnsity and health of fattened bulls. During 6 month the monitored were fed with 4 types of diet -built-up for body weight of 200, 350, 500 and 550 kg. The bullsshowed high grow intensity with average daily weight gain about 1,7 kg. The animals health was judged on the basis of haematology and blood biochemistry, the acid-base balance values were evaluated. The results of examination confirmed that there was nodisturbance of thu bulls health during the fattening. Altough the feeding rations were very acidogenic, the acid base balance values remained in physiological range. Increased pCO2 values and subsequently decreased blood pH were caused by a difficult manipulation during the blood sample and they do not relate to applied diet.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2002
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
IV. Konference mladých vědeckých pracovníků
ISBN
80-7305-434-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
1-6
Název nakladatele
VFU Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
18. 6. 2002
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—