Možnosti využití krmných dávek na bázi obilovin při intenzivním výkrmu býků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F03%3A00000372" target="_blank" >RIV/62157124:16270/03:00000372 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Možnosti využití krmných dávek na bázi obilovin při intenzivním výkrmu býků
Popis výsledku v původním jazyce
Práce se zabývá ověřením možnosti využití krmných dávek s vysokým podílem obilovin a nízkým podílem objemných krmiv ve výkrmu býků. Sleduje jejich vliv na intenzitu růstu, zdravotní stav a kvalitu masa. 40 kusů býků bylo během 6 měsíců krmeno dietami, jejichž základní složku tvořily obiloviny (72 - 78% ze sušiny krmné dávky). Býci dosahovali vysoké intenzity růstu s průměrným denním přírůstkem okolo 1,7 kg. Jejich zdravotní stav byl hodnocen na základě klinického vyšetření a na základě vyšetření odebrané krve, u které byly sledovány vybrané biochemické a hematologické parametry a parametry acidobazické rovnováhy. Po porážce byla vyhodnocena kvalita masa (senzorické posouzení, měření pH1 a pHult a vaznost vody). Výsledky vyšetření ukázaly, že u sledovaných býků nedošlo během výkrmu k narušení zdravotního stavu. Při hodnocení kvality masa vykazovala většina vzorků znaky typické pro DFD maso, příčina poruchy ale pravděpodobně nesouvisela s podávanými dietami.
Název v anglickém jazyce
The possibilities of utilization of feed rations on the base of cereals during the intensive fattenig of bulls
Popis výsledku anglicky
The objective of this paper was to verify the possibilities of utilization of feed rations with the high level of cereals and low level of forage in the bulls fattening. The impact on grow intensity, state of health and meat quality was observed. Duringthe period of 6 months 40 bulls were fed with feed ration which basic components were cereals (72 - 78 % of dry matter). The bulls reached high growth intensity, the mean daily weight gain was about 1.7 kg. Their state of health was evaluated on the baseof clinical examination and on the base of blood examination in which biochemical and haematological parametres and parametres of acid-base balance were observed. After slaughtering the meat quality (senzoric valuation, pH1, pH24 and pHult and water holding capacity) were evaluated. The results of examinations showed that the state of health was not negatively influenced during the fattening. The most of samples showed changes typical to DFD meat but the cause of this defect probably ha
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
V. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
7305-461-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
77-81
Název nakladatele
VFU
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
24. 4. 2003
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—